„Sfârșit de liceu, un nou început"

Distribuie pe:

Anii de liceu, orele de clasă pentru elevii Sighișoreni, vor rămâne peste vremi aduceri aminte. Obiceiul împământenit, devenit tradiție de-a lungul zecilor de ani, prin care fanfara municipală, în fruntea absolvenților de liceu la final de clasa a XII-a, mărșăluiește, având coloana compusă din sutele de absolvenți ai celor trei licee din Sighișoara: Liceul Tehnologic nr. 1 Liceul, Liceul Teoretic „Joseph Haltrich" și Colegiul Național „Mircea Eliade" Sighișoara, prilej de mândrie pentru întreg orașul. Prima oprire a coloanei de liceeni este în fața primăriei municipale, oficiile de gazdă revenindu-i viceprimarului Toth Tivadar - la rându-i profesor, avându-l alături pe domnul prefect Lucian Goga. În numele administrației publice locale, al colegilor din Primăria Sighișoara, a rostit o alocuțiune adresată absolvenților, arătându-și bucuria de a vedea o nouă generație de absolvenți ce părăsesc băncile liceului pornind pe o nouă cale a vieții. Adresându-se absolvenților: „Majoritatea dintre voi vor urma probabil o formă de învățământ superior, unii își vor lua destinul în mâini și își vor găsi un loc de muncă. Sfârșitul școlii înseamnă febra examenelor, începutul unei perioade pline de emoții cu certitudinea unor succese viitoare". Viceprimarul Toth Tivadar le-a cerut absolvenților să nu-și uite dascălii, să nu uite școala, dorindu-le multe împliniri pe calea desăvârșirii lor ca oameni.

Lucian Goga, prefectul județului Mureș, a ținut să le transmită absolvenților de liceu urările de bine, onorat să fie alături de ei, o dorință mai veche împlinită, aceea de a participa la un astfel de sfârșit de an școlar în orașul care i-a fost leagănul copilăriei, adolescenței, să fie alături de absolvenții de liceu, socotind-o „un sfârșit al unei etape din viață, dar în același timp un nou început". Din fața Primăriei coloana tinerească alcătuită din clasele terminale ale celor trei licee, și-a continuat marșul spre fiecare liceu, mai apoi au făcut o ultimă oprire în Parcul din centrul orașului, acompaniați de fanfară intonând imnul absolventului, Gaudeamus Igitur. De acolo absolvenții și-au continuat drumul spre fiecare liceu, continuând momentele de festivitate să se desfășoare după ceremonialul bineștiut, acela prin care reprezentanții promoțiilor claselor XII-a să predea cheia liceelor celor de clasa a XI-a.

Așa cum se exprima prof. Mircea Maier - directorul Liceului „Joseph Haltrich", îl încearcă același sentiment de bucurie, totodată de nostalgie ca de fiecare an, pentru elevii acestui liceu reprezintă o etapă din viața socotind dascălii de școală „antrenori", cei care, alături de părinți contribuie la netezirea prin știință prin cunoaștere la reușitele absolvenților, sperând toți absolvenții de liceu să-și ia bacalaureatul. O zi însemnată și pentru Colegiul Național „Mircea Eliade" absolvenți ai clasei a XII-a la profilul matematică, informatică, umanist, sport, științele naturii, atât la secția română cât și secția maghiară. Ca dascăl, prof. Laszlo Imola, directorul adjunct acestui prestigios liceu, în scurtu-i interviu nu-și ascunde emoția, ca de fiecare dată, defilarea elevilor o consideră un moment special, unic cel puțin în Transilvania, o tradiție moștenită de la sași, spunând la adresa, de acum foștilor elevi de liceu, că merită tot ce este mai bun în viață, ceea ce le dorim și noi.

Lasă un comentariu