Târgul Rusaliilor de la Deda - constantă tradițională românească

Distribuie pe:

Deda, frumoasa așezare de la poalele Călimanilor și de pe malul drept al Mureșului, se distinge ca fiind cea mai importantă comunitate de pe Valea Mureșului Superior, un ținut mirific și binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți. Deda este așezată acolo unde Mureșul, după ce iese din defileu, prinde curaj spre curgerea lui mai departe, ducând cu el frumusețea locurilor și a oamenilor pe care îi întâlnește în cale. Este zona în care măreții Călimani supraveghează, de la semeția înălțimii lor, văzduhurile înconjurătoare și povestesc parcă despre faptele minunate ale celor de dinaintea noastră.

În fiecare an, Sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt sau a Rusaliilor, atrage după sine un eveniment de suflet și de intensă trăire spirituală, cultural-artistică și tradițională pentru locuitorii comunei Deda, dar și pentru întreaga comunitate a Văii Mureșului Superior. Conform tradiției, care datează de peste o sută de ani, a doua zi de Rusalii, luni, de sărbătoarea Sfintei Treimi, are loc la Deda, pe malul râului Mureș, un târg tradițional, unde participă întreaga Vale a Mureșului Superior. Însuși istoricul Vasile Netea, în una din scrierile sale menționa faptul că a participat cu mare drag la Târgul Rusaliilor. În cadrul acestui târg s-a putut vedea de-a lungul timpului tot ce înseamnă tradiție, cultură, spiritualitate românească.

Am afirmat de atâtea ori că Dumnezeu îi așează pe oameni pe fiecare la locul lui. Ei bine, la conducerea comunei Deda se află, iată, de peste un deceniu, distinsa doamnă primar Lucreția Cadar. Datorită, în primul rând, domniei sale comuna Deda a evoluat extrem de mult, arată într-adevăr ca o comună care este de nivel european, o comună modernă, elegantă.

Tot prin grija și osârdia neostenită a doamnei primar Lucreția Cadar, a viceprimarului Marius Ceontea, a Primăriei și a Consiliului Local Deda, conform acelei bune tradiții, a avut loc și anul acesta Târgul tradițional de Rusalii la Deda. A avut loc acolo, pe malul Mureșului, unde se ține de obicei. Astfel, a doua zi de Rusalii, luni, 5 iunie 2017, de Sărbătoarea Sfintei Treimi, după săvârșirea Sfintei Liturghii în biserică, întreaga suflare a participat pe malul Mureșului la acest tradițional târg al Rusaliilor, care a culminat cu un program cultural-artistic oferit de ansambluri de dansatori din zonă, precum și de interpreți ai cântecului popular românesc din această parte de țară, program care s-a dovedit a fi un adevărat festin cultural-artistic, bazat pe elemente tradiționale. Evenimentul a debutat cu o rugăciune rostită de părintele Gabriel Fărcaș din Deda, apoi Lucreția Cadar, primarul comunei Deda, a rostit un cuvânt de deschidere și prof.dr. Florin Bengean (fiu al satului Deda) a vorbit despre rolul cultural, folcloric și tradițional al comunei Deda în peisajul cultural românesc. În cadrul programului cultural artistic și-au dat concursul grupuri de dansatori, dintre care menționăm Ansamblul „Cununa Călimanilor" Deda, precum și tineri soliști. De asemenea, au susținut recitaluri muzicale artiștii: Andrei Romanică; Teodora, Narcisa și Teodor Țogorean; Dorina Oprea, pentru ca întreaga manifestare tradițional-folclorică să se încheie cu recitalul îndrăgitului interpret al cântecului popular românesc Ioan Dordoi.

S-a scris încă o pagină de istorie din viața localității Deda, precum și a întregii Văi a Mureșului Superior. Râul Mureș, în curgerea sa firească, va mai spune, pe unde se duce, o altă poveste frumoasă, o poveste cu oameni frumoși, harnici, cinstiți, cu dragoste față de Dumnezeu, de semeni, de locurile natale, iubitori de frumos și de tot ce înseamnă tradiție, istorie, cultură și intensă spiritualitate românească. Râul Mureș va duce cu el dorurile dedenilor, gândurile lor așezate și pline de bucurie sufletească, și va spune tuturor că la poalele Călimanilor sunt oameni de toată nădejdea, buni români și buni creștini.

Deda reprezintă un punct de reper pentru spațiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc. Deda este acel loc binecuvântat, un loc unde se îmbină armonios frumusețea locurilor, cu hărnicia și bunătatea oamenilor, atât a celor din trecut cât și a celor de azi. Deda reprezintă acea vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului, a dragostei și a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toți cei care simt românește și a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc.

 

Lasă un comentariu