Mari personalități ale lumii George Enescu

Distribuie pe:

• Compozitor, violonist, pianist, dirijor și pedagog. George Enescu (1881 -1955) este unul dintre muzicienii importanți din prima jumătate a secolului al XX-lea.

• Enescu intră în contact cu folclorul de la o vârstă fragedă, prin intermediul tarafurilor populare. Primele lecții de muzica le-a luat de la propriii părinți și de la un vestit lăutar, Niculae Chioru. Între 1888 și 1893 studiază la Conservatorul din Viena, iar între 1893 și 1899, la cel din Paris.

• Abordează aproape toate formele și genurile muzicale, iar in compozițiile sale se reflectă dragostea pentru poporul din care face parte și cu a cărui sensibilitate se identifică. Operele sale sunt înrudite cu folclorul românesc prin utilizarea formelor modale, ritmice și ele intonație ale acestuia. Astfel, printre lucrările reprezentative se numără „Poema română" și cele două „Rapsodii române".

• Ca pedagog, el a îndrumat și a format o serie de instrumentiști (Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin, Ida Heandel). Enescu a fost unul dintre întemeietorii Societății Compozitorilor Români și, de asemenea, primul ei președinte.

Lasă un comentariu