Ardealul și... Sfânta Scriptură

Distribuie pe:

„Lumina mea o datorez pur și simplu unei cărți. Unei cărți? Da. Ba încă este o carte veche, simplă, modestă ca și natura și natura ca aceasta. O carte cu o înfățișare obișnuită și lipsită de pretenții, ca soarele care ne încălzește, ca pâinea care ne hrănește. O carte care ne privește cu atâta încredere și bunătate, ca o lumină. Și această carte se numește scurt și cuprinzător: „Cartea Biblia". Pe drept ea se numește și Sfânta Scriptură. Cine l-a pierdut pe Dumnezeul său, acolo îl poate găsi din nou, în această carte, și cel ce nu L-a cunoscut niciodată, acela găsește aici adierea Cuvântului Dumnezeiesc".

Heinrich Heine (1797-1856), poet și prozator german, de origine evreu

***

„ARDEALUL este fântână de aur, / ARDEALUL este lacrimi de pâine, ARDEALUL este dulce ca mierea / ARDEALUL este ciobanul cu câine... Nemărginit îi este hotarul, / ARDEALUL este Iisus și Calvarul. ARDEALULE, ARDEALULE, ARDEALULE, / ARDEALULE, frumosule, mai frumos ești / Ca luceafărul din lumile cerești. / Al meu ești, al nostru ești, / Povestea cea mai frumoasă dintre povești. Din tine s-a născut / IUBIREA DE ȚARĂ, întâiul fior / Tu faci să-nflorească al vieții răzor...".

Ioan M. Lazăr - profesor, „Răsunet de clopot din Codrul în Chioar".

***

Într-un Pateric armean din Veneția, 1855, un bătrân a zis: „Dacă cineva ține minte pe fratele care l-a rănit, care l-a supărat sau care l-a insultat trebuie mai degrabă să-și aducă aminte ca pe un doctor trimis de Hristos, și să-l considere ca pe un binefăcător. Căci dacă te superi dintr-o asemenea întâmplare, înseamnă că sufletul tău e bolnav. Că de n-ai fi bolnav, n-ai suferi. Trebuie să-i mulțumești celui ce ți-a adus supărarea, pentru că datorită lui ți-ai descoperit boala. Roagă-te pentru el și primește ceea ce ți-a venit de la dânsul ca pe o doctorie trimisă de la Dumnezeu".

P.S. „Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor și Fiul Omului va mărturisi pentru el înaintea îngerilor lui Dumnezeu. Iar cel ce se va lepăda de Mine înaintea oamenilor, lepădat va fi înaintea îngerilor lui Dumnezeu" (Luca 12, 8-9).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu