MONITORIZARE AUDIO ȘI VIDEO A EXAMENULUI PENTRU PERMISUL AUTO

Distribuie pe:

Examenul pentru obținerea permisului de conducere va fi supravegheat audio-video de la început și până la sfârșit, scrie adev.ro/news.

Astfel, de acum toate probele examenului vor fi înregistrate video, în condițiile în care până acum erau monitorizate doar probele teoretice. Astfel, la articolul 23, după alineatul (9) s-au introdus patru noi alineate, cu următorul cuprins: ,,9-1- Pentru asigurarea și verificarea legalității examenului de obținere a permisului de conducere, modul de desfășurare a probei teoretice se înregistrează video, iar în cazul probei practice atât video, cât și audio, cu sisteme tehnice de monitorizare. Pentru proba practică, sistemele tehnice de monitorizare se instalează pe autovehiculele folosite la susținerea probei practice".

Există și excepții de la aceste prevederi. Nu se înregistrează audio sau video proba practică susținută pentru categoriile AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindree maximă de 125 centimetri cubi), A2 (motociclete cu puterea maximă de 35 kw) și A (motociclete cu sau fără ataș și triciclu cu motor cu puterea de peste 15 kw).

Polițiștii Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor sunt responsabili cu asigurarea sistemelor tehnice de monitorizare audio-video. Tot aceștia organizează examenul de obținere a permisului de conducere.

Legea mai prevede și alte măsuri, care sunt menite să simplifice procedurile de examinare auto. Certificatul de cazier judiciar, care trebuie atașat la dosarul de înscriere la școala de șoferi, va fi eliberat de acum fără plata taxei extrajudiciare de timbru. În plus, sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru la examinarea pentru permis persoanele cu handicap fizic, pentru obținerea permisului de conducere valabil pentru autovehiculele din categoriile A, A1, B și B1, adaptate infirmității lor, precum și membrii misiunilor diplomatice și ai oficiilor consulare acreditați în România, pe bază de reciprocitate.

De asemenea, ca noutate este și faptul că cei care trec examenul auto pot plăti taxa pentru eliberarea permisului de conducere și online, prin intermediul serviciului Internet Banking, sau prin virament bancar către contul deschis de fiecare prefectură din țară Prof. Constantin Cojocaru, președintele Asociației Patronale a Școlilor de Conducere Auto „Eurostart", arată că este nevoie de legi drastice pentru ca șoferii să fie mai bine pregătiți și, astfel, să scadă numărul accidentelor grave. „Din informațiile noastre, nu este vorba de niște camere video, ci de niște tablete cu care se va filma examenul. Nu se specifică nicăieri cum trebuie poziționate acele tablete, din ce unghi se va filma. Vom vedea în timp dacă este mai bine sau mai rău. În principiu, aceste măsuri sunt bune. Dacă vrem performanță și să nu mai vedem sânge pe șosele avem nevoie de niște legi drastice. Avem nevoie, de asemenea, de o legislație coerentă, cu prevederi foarte clare", a declarat prof. Constantin Cojocaru. (sursa: adev.ro/news)

Lasă un comentariu