SE CAUTĂ CEA MAI FRUMOASĂ IE

Distribuie pe:

Consiliul Județean Mureș, în parteneriat cu Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu-Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, organizează în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului Valea Mureșului concursul „Cea mai frumoasă IE".

Scopul acestui concurs este de a educa vizitatorii Festivalului cu privire la modele tradiționale de cusături utilizate pentru o IE. Modele de pe iile și costumele populare românești sunt modele străvechi care simbolizează Soarele, Luna și alte zeități ale unor astre sau ale naturii. Țăranul român NU COSEA orice pe ie, ci doar Simboluri și Modele Fundamentale transmise din generație în generație. Pe ie, pe costumele populare, pe țesăturile populare sunt cusute și țesute DOAR semne și simboluri fundamentale vechi de milenii.

Astfel, încurajăm toți vizitatorii să vină la Festival îmbrăcați în IE, la fața locului având posibilitatea de a afla de la specialiști dacă modelele de pe obiectul de îmbrăcăminte sunt sau nu autentice, chiar dacă IA a fost confecționată de curând.

Vizitatorii vor fi îndrumați de voluntarii responsabili de comunicare să se înscrie la concurs la căsuța CJ Mureș. Cei care doresc să se înscrie vor completa o fișă cu datele de contact. Fiecare persoană înscrisă în concurs va fi fotografiată astfel încât să se vadă bine modelul de pe IE. Pozele vor fi realizate atât pentru partea din față a obiectului vestimentar, cât și pentru partea din spate. Juriul va fi format din specialiști ai Muzeului de Etnografie Mureș și Centrului Creației Populare Mureș. Vizitatorii se vor putea înscrie în concurs în ambele zile ale evenimentului. Câștigătorul va fi anunțat pe scenă înainte de recitalul Paulei Seling din data de 30 iulie.

IA câștigătoare va face parte din imaginea ediției a XIV-a a Festivalului Valea Mureșului.

Se pot înscrie în concurs DOAR persoanele care vizitează evenimentul. Persoanele implicate în eveniment, artiști, meșteri populari, reprezentanții oficiali ai membrilor Asociației NU pot participa la concurs.

Pentru detalii despre modelele originale: http://fluierul.ro/jsp/article/indexDisplayArticle.jsp?artid=1066812&title=cum-recunoasteti%20-modelele-stravechi-de-pe-ie-fata-de-cele-inventate-recent-cum%20-recunosti-o-ie-cu-modele-stravechi-romanesti-de-un-kitsch

Lasă un comentariu