ATUNCI CÂND NE CINSTIM ȘI RESPECTĂM VALORILE AUTENTICE…

Distribuie pe:

„Zilele Sărmașului" din acest an au debutat la Vișinelu, un mic sat de pe câmpie, situat la 5 km SE de Sărmașu. Evenimentul a fost unul deosebit. A avut loc dezvelirea bustului artistei Gabriela Moga Lazăr, în curtea Căminului Cultural, care-i poartă numele.

Dar cine este Gabriela Moga Lazăr? S-a născut la 7 noiembrie 1926 în satul Vișinelu, sat care ne-a dat și un alt artist de talie mondială, pe Ovidiu Iuliu Moldovan. A urmat școala în Cluj-Napoca, iar între anii 1945-1949 în cadrul Academiei Industriale (Politehnica) din Cluj, studiază arta tapiseriei. Se stabilește la Iași unde se căsătorește cu profesorul Ștefan Mihai Lazăr. În 1977 debutează cu lucrări de tapiserie într-o expoziție colectivă la Iași, iar în 1982 a avut prima expoziție personală cu lucrări de tapiserie la Galeriile „Cupola" din Iași, urmând apoi alte expoziții la București, Cluj-Napoca. Anul 1987 îi aduce consacrarea internațională participând la expoziția de la Galeriile „Hautefeuille" din Paris unde este premiată și devine membră a Uniunii Artiștilor și Amatorilor de Artă din Franța. Participă apoi la alte expoziții din Paris și localități precum Montigny de Bretonneaux, Aubusson, Montrouge, Chatillon, Aubusson-Franseches, Angers și altele. În numărul 88 15 octombrie 1988 în „Le journal " declară: „Dorința mea este să fac cunoscut sufletul poporului meu prin tapiseriile mele". Artista Gabriela Moga Lazăr a obținut și medalia „Merite et Devouement Francais" (Meritul si Devotamentul Francez) pentru crearea tapiseriilor „Balzac" și „Victor Hugo". Stabilită la Paris, totuși participă și la expoziții prin localitățile din țară, pe lângă cele enumerate, la Deva, Botoșani, Focșani, Bârlad, Târgu-Neamț și altele. În anul 2010 a primit „Distincția de onoare" pentru activitatea ei didactică. A trecut întru cele veșnice la 28 decembrie 2012, la Paris.

Artista își vopsea ea însăși lâna pentru țesut, cu scopul de a avea nuanțele de culori dorite, de multe ori, în degrade. În lucrările ei din regăsim portrete extraordinar de reușite precum Mihai Eminescu, Ion Creanga, AL.I. Cuza, sau portretele părinților, autoportret și multe altele. În concepția artistei Gabriela Moga Lazăr, arta tapiseriei este de sine stătătoare și nu accesoriu al picturii. Artista a lucrat cu aceeași pasiune mini-tapiserie, care devin lucrări de sinteză. În altele regăsim forme geometrice în care identificăm cultura geto-dacă și chiar anterioară, milenară a poporului nostru. Este de la sine înțeles că recunoașterea valorii sale creative este o încununare a muncii de o viață a artistei, care, prin lucrările sale, transmite urmașilor spiritul multimilenar românesc.

Ceremonia dezvelirii bustului Gabrielei Moga Lazăr a început prin intonarea Imnului de Stat al României. Din partea familiei, a mulțumit oficialităților și celor prezenți la eveniment, una din cele trei fiice ale artistei, Ines Lazăr Mocanu, stabilită la Lyon, după un moment de reculegere ținut în onoarea mamei sale. La eveniment a fost prezentă și Dolores Simina Lazăr, stabilită la Paris. A treia fiică a artistei este Estrellita Vasilache, stabilită la Paris.

În după-amiaza zilei, de la ora 17 a avut loc vernisajul expoziției lucră-rilor artistei, expuse în sălile Liceului „Samuil Micu ", din Sărmașu.

 

Lasă un comentariu