Se așteaptă donații pentru reconstruirea bisericii din Bezid

Distribuie pe:

Primăria Sângeorgiu de Pădure și Asociația Bezidul Nou au inițiat o acțiune de colectare de fonduri pentru reconstruirea unei biserici, care a fost înghițită de ape pe jumătate, în anii '80, odată cu darea în folosință a barajului de acumulare Bezid, și care a rezistat până în urmă cu trei ani, când s-a prăbușit în urma unei furtuni.

Potrivit autorităților locale, citate de Agerpres, pentru reconstruirea bisericuței dintre ape ar fi nevoie de circa 250.000 de euro, până acum fiind disponibilă doar cota de 10% din această sumă. Primăria și Asociația Bezidul Nou doresc să reconstruiască biserica nu pentru oficierea de servicii religioase, ci în scop turistic, având în vedere că, deși era pe jumătate în apă, ea reprezenta un punct de mare atracție în zonă.

Colecta de fonduri a început în urmă cu doi ani, iar primii care au donat au fost foștii locuitori ai satului Bezidul Vechi (așezare inundată de apele barajului), urmașii acestora, precum și câteva administrații locale din Ungaria.

Lucrările pentru construirea barajului de la Bezid au început în 1975 și au fost terminate în 1989, când toate cele 180 de case din Bezidul Vechi, inclusiv biserica, au fost scufundate. Jumătate dintre familiile din Bezidul Vechi au acceptat să fie strămutate în apropiere, într-un sat denumit Bezidul Nou.

Lacul de acumulare de la Bezid s-a format prin construirea unui baraj în valea pârâului Cușmed, la 1,5 kilometri amonte de confluența acestuia cu râul Târnava Mică, cu rolul de a proteja de inundații localitățile din aval, între care și orașul Târnăveni, mai precizează sursa citată. 

Lasă un comentariu