Noi reguli pentru stabilirea domiciliului flotant!

Distribuie pe:

Pentru a se evita situațiile în care la aceeași adresă își stabilesc domiciliul flotant sute de persoane, recent, la Senat, a fost depus un proiect de modificare și completare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români.

Conform proiectului de act normativ, o persoană care dorește schimbarea reședinței va trebui să prezinte autorităților o declarație scrisă a găzduitorului, persoană fizică sau juridică, de luare în spațiu, dar care să cuprindă atât suprafața utilă a locuinței, cât și numărul de persoane din acea locuință. (În prezent, declarația nu trebuie să conțină detalii legate de suprafața locuinței sau numărul de persoane din aceasta, ci doar mențiunea că proprietarul acceptă luarea în spațiu a respectivei persoane).

Schimbarea reședinței nu se poate face în cazul în care suprafața și numărul persoanelor din locuința în care se dorește mutarea nu se încadrează în anumite limite, menționate în Anexa nr. 1 a Legii locuinței nr. 114/1996, respectiv o persoană - pentru 37 de metri pătrați suprafață utilă, și 8 persoane - pentru 110 metri pătrați suprafață utilă.

„Fiecare cetățean român are dreptul de a-și stabili sau schimba, în mod liber, domiciliul sau reședința, însă dorim schimbarea legislației privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români pentru că, în acest moment, aceasta este prea permisivă și dă posibilitatea înregistrării unui număr foarte mare de persoane la aceeași adresă. De exemplu, în urma verificărilor inspectorilor de la Direcția de evidență a persoanelor din sectorul 3 - București, a fost descoperit faptul că, într-o casă cu două camere, locuiau potrivit documentelor... 1.583 de persoane", susțin inițiatorii, în nota de fundamentare.

Proiectul de act normativ prevede și amenzi contravenționale, cuprinse între 75 și 150 de lei, pentru nerespectarea măsurilor propuse. 

Lasă un comentariu