Peste 35 milioane lei pentru reabilitarea iazului contaminat Batal, din Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Contractul de finanțare pentru fazarea proiectului Reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal 30 ha - Târgu Mureș a fost semnat, zilele trecute, de Rovana Plumb, ministru delegat pentru fonduri europene.Valoarea totală aferentă fazei a doua a proiectului este de aproximativ 35 milioane lei, aceasta urmând să fie finalizată în 31 decembrie 2020. În cadrul acestuia vor fi finanțate lucrări complexe de investiții, eliminându-se astfel riscul de contaminare pentru utilizatorii sitului, reducerea fluxului de substanțe anorganice în apa subterană, protejarea controlată a apelor de suprafață ... Situl poluat istoric Iaz Batal se întinde pe o suprafață de 30 ha. Se află pe malul drept al râului Mureș, la aproximativ 4 km în aval de municipiul Târgu-Mureș (centru), în dreptul platformei de îngrășăminte chimice a SC AZOMUREȘ SA.

Implementarea proiectului de reabilitare a început în perioada de programare 2007-2013, la nivelul orașului Târgu-Mureș, și se va finaliza prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, asigurând astfel materializarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare, inclusiv îndeplinirea îndatoririlor în ceea ce privește atingerea obiectivelor de reabilitare a siturilor contaminate, precum și a celor stabilite prin documentele strategice la nivel național și european.

Beneficiarii proiectului sunt cei 15 000 de localnici - rezidenți în municipiul Târgu-Mureș sau în comunele Cristești și Nazna, aflate în imediata apropiere, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Conform aceluiași document, proiectul își propune reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal pentru diminuarea riscului existent asupra sănătății oamenilor și a mediului ambient, cauzat de activitățile industriale desfășurate aici în trecut. Investițiile vizează, totodată, și redarea în circuitul economic a suprafeței respective, având în vedere că iazul se încadrează, din punct de vedere al profilului de activitate, la categoria depozite de deșeuri periculoase.

Lasă un comentariu