TIJELE METALICE PENTRU FRACTURI, ÎNLOCUITE CU OASE UMANE

Distribuie pe:

Cercetătorii austrieci de la Universitatea de Tehnologie din Graz, citați de descopera.ro, au reușit să înlocuiască tijele metalice folosite pentru fixarea oaselor în caz de fracturi severe cu oase umane, în speranța că acestea vor fi acceptate și asimilate de organism.

„Fracturile severe necesită tije sau șuruburi pentru a stabiliza osul și articulațiile în timp ce acestea se vindecă. Totuși, implantarea unei bucăți de metal în corp poate aduce mai multe probleme decât beneficii. Acesta este motivul pentru care am înlocuit tijele metalice cu oasele umane, sperând că acestea vor fi mai ușor asimilate.

Numite generic Shark Screw, aceste obiecte sunt realizate din femur sau tibie, care sunt printre cele mai rezistente oase din corpul uman.

Spre deosebire de tijele din metal, cele osoase nu trebuie înlăturate, întrucât, în circa șase săptămâni, ele sunt asimilate în organismul pacientului, reducând semnificativ posibilitatea aparițiilor infecțiilor sau a respingerii obiectului străin. Conform studiului nostru, după un an de la transplant, acestea nu mai pot fi detectate în radiografii.

În prezent, lucrăm la crearea tijelor specializate pentru o serie de fracturi, precum cele de la picior și de la mandibulă. În intervențiile chirurgicale la mandibulă, sunt necesare șuruburi extrem de mici, de aproximativ 2 centimetri lungime, care trebuie să facă față unor presiuni enorme.

Prin urmare, investigăm ce forțe acționează asupra oaselor pentru a înțelege mai bine cum funcționează mecanica locomoțiilor și pentru a crea tipuri de tije sau șuruburi utile pentru tratarea fracturilor. Acest aspect este esențial, deoarece este, în general, o mare diferență între a lucra cu tije din metal și a lucra cu cele realizate dintr-un biomaterial. Principiile mecanice sunt aceleași, dar trebuie să luăm în considerare că materialul osos donat scade în volum în timpul sterilizării, iar la două ore după operație se dilată din nou în corp și devine mai elastic.

Procedura înlocuirii tijelor din metal cu cele din os uman realizate de noi este prima funcțională, fiind deja aprobată de oficialitățile austriece și elvețiene", explică oamenii de știință austrieci.

 

Lasă un comentariu