„Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Persoane" Acțiuni pentru conștientizarea populației privind riscurile traficului de personae

Distribuie pe:

Centrul Regional Târgu-Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează, în perioada 9 -20 octombrie, o serie de evenimente dedicate Zilei Europene de luptă împotriva traficului de persoane, marcată anual în data de 18 octombrie. Acestea reprezintă un exercițiu de creștere a gradului de conștientizare a populației asupra riscurilor acestui fenomen, susținea comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Târgu-Mureș al A.N.I.T.P. Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Național al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfășura activități de prevenire și monitorizare a acestui fenomen infracțional.

În anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum și a propunerii înaintate de Comisia Europeană, data de 18 octombrie a fost desemnată „Zi Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane". Demersul a fost considerat un pas important întreprins de Comisia Europeană în contextul asumării, pe termen lung, a angajamentului de a preveni și combate traficul de ființe umane.

Acțiunile vor continua și în săptămâna 16 - 20 octombrie în județul Mureș, punctul culminant fiind întâlnirea de la Școala Gimnazială „Liviu Rebreanu" din Târgu-Mureș, programată în 18 octombrie. Pe lângă expunerea de lucrări artistice realizate de elevi, activitatea se va finaliza cu un flash-mob în fața școlii și transmiterea publică a mesajului antitrafic.

Derularea acestor activități reprezintă și un moment de aniversare a zece ani de existență a Centrului Regional Târgu-Mureș, perioadă în care am dezvoltat parteneriate, am implementat proiecte naționale și locale și am reușit formarea unui nucleu de acțiune care să intervină eficient în soluționarea cazurilor semnalate, toate pentru reducerea fenomenului traficului de persoane în plan local, sublinia comisar șef de poliție Zaharia Cristina Gabriela.

Specialiștii mureșeni a fost prezenți în mijlocul elevilor

Startul activităților dedicate Zilei de 18 octombrie a fost dat de activitățile derulate în județul Harghita, începând de ieri, 9 octombrie, când specialiștii mureșeni a fost prezenți în mijlocul elevilor Școlii Gimnaziale Praid și Liceului Tehnologic din Corund. Acțiunile se vor desfășura până în 12 octombrie, vizate fiind și unități școlare din alte municipii ale județului (Odorheiul Secuiesc, Cristuru Secuiesc și Gheorgheni). Pe lângă informațiile legate de fenomenul traficului de persoane, a formelor de exploatare și transmiterea de sfaturi privind evitarea racolării, care vor fi oferite elevilor și tinerilor, se va avea în vedere și informarea specialiștilor care vin în contact cu posibile victime ale acestui fenomen. În acest sens, angajații Primăriei și personalul specializat de la Casa de tip familial din Cristuru Secuiesc vor fi prezenți la o ședință de lucru, unde se vor dezbate cauzele favorizante și problematica din jurul acestui fenomen.

De asemenea, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul I.P.J.Harghita, va fi desfășurată o activitate de prevenire la o unitate școlară din Miercurea Ciuc, iar consilierii educativi, care deja au primit materiale de promovare a acestui eveniment, se alătură mesajului antitrafic prin activități proprii, derulate în unitățile în care își desfășoară activitatea. Cu această ocazie, aceștia vor sublinia elementele definitorii ale traficului de persoane, modalitățile de racolare și sfaturile prin care victimizarea să fie evitată, fiind reamintită pe această cale linia Help-Line 0 800 800 678.

Lasă un comentariu