VESTE PROASTĂ PENTRU STUDENȚI: CEI CARE AU PESTE 26 DE ANI - FĂRĂ GRATUITATE LA TRANSPORTUL FEROVIAR

Distribuie pe:

Uniunea Națională a Studenților din România a transmis o scrisoare deschisă premierului privind nemulțumirea față de hotărârea Guvernului de a nu mai oferi transport feroviar gratuit studenților, care au peste 26 de ani, după ce, anul universitar precendent, aceștia au beneficiat de acest drept.

Studenții cer ministerului Educației o explicație în baza căreia s-a luat această decizie, dar și un raport al impactului bugetar.

„Domnule prim-ministru, Mihai Tudose, respectiv domnule ministru, Liviu Marian Pop, egalitatea în șanse nu se regăsește în acțiunile întreprinse, iar acest drept trebuie să existe pentru toți studenții înmatriculați la o instituție de învățământ superior din România indifferent de vârstă, etnie, religie, sex, an de studiu, experiența precedentă sau alt criteriu care nu este inclus în codul și obligațiile studentului. (...) România, astăzi face un pas înapoi în educație, România, astăzi face un pas înapoi în ceea ce înseamnă politicile educaționale studențești și de tineret. Educația românească nu trebuie să fie o prioritate doar verbal exprimată, ci si faptic", se arată în comunicatul transmis de către Uniunea Națională a Studenților din România (UNSR).

Potrivit datelor de pe site-ul ministerului Educației, în perioada 2009-2015, în învățământul universitar superior, în fiecare an, aproximativ 5% dintre studenți au avut vârste cuprinse între 25 și 29 de ani.

,,Fără a avea date exacte despre ultimii doi ani universitari, putem constata faptul că trendul este unul descendent si că formarea numărului de studenți efectiv este unul redus. (…) Dacă există un fundament economic, UNSR va afirma faptul că nu este unul fondat, reducerea de cheltuieli în acest segment, nu trebuie realizată prin discriminarea studenților în funcție de vârstă", se mai precizează în punctul de vedere al Uniunii Naționale a Studenților din România.

UNSR amintește că ,,Pactul pentru Educație" din 2008 avea ca scop creionarea unor direcții și obiective pentru viitoarea strategie a sistemului de învățământ și semnarea unei înțelegeri politice, astfel încât reforma în educație să fie una coerentă.

Lasă un comentariu