DIALOGUL ARTELOR PRIN SUFLET ȘI LUMINĂ „JURNALUL DE LA SĂCĂRÂMB" (II)

Distribuie pe:

ȘCOALA DE INIȚIERE „ARITHEA". După cum ne explică însuși autorul este o „școală a vindecării de necunoaștere și netrăire, pentru dobândirea sănătății spirituale și ale trupului prin învățare, rostire și sens". Proiectul școlii de inițiere „Arithea" aparține unei ființe de lumină care a plecat dintre noi, arhitecta și creatoarea unui concept spiritual unic, ARITIA POENARU. În Grădina Icoanei de la Săcărâmb s-au întâlnit la această școală, multe forme ale artelor rafinate, poezia și filozofia, dansul și teatrul, sculptura și pictura, într-un ansamblu de simțire și dăruire nemaîntâlnit. Proiectul „Arithea" s-a identificat cu sensurile „LUMINII VII" într-o operă magna „ARHITECTURA LUMINII" dinstinsă cu premiul Academiei Române. Proiectul Luminii Vii „Arithea" unic în lume, prin ideea de a uni cerul și pământul s-a dezvoltat pe 8 secțiuni: cercetare ștințifică, educație inițiatică, energie convențională, hrană natural stimulată, sănătate integrală, ecologie și arhitectură armonică, design vestimentar, producție arte factuală armonios integratoare, arta Luminii Vii. Vestimentația Luminii Vii, designul vestimentar creat de Aritia, se bazează pe cromatica curcubeului și proiectul de cercetare „BIOFOTONTEX", veșminte din țesături cu fibre și culori naturale completate cu bijuterii din pietre prețioase, pene de măiastră, piele, flori, etc. Tabăra de creație „Arithea" împlinește un deziderat major prin interferențele de comunicare creatoare și comuniune spirituală, prin limbajul luminii vii. Dar, cel mai important proiect de arhitectură al regretatei creatoare Aritia se regăsește în Centrul de Sănătate și Odihnă „ICHTUS" de la Săcărâmb conceput sub semnul simbolic Hristic „peștele". Acest proiect s-a născut după 1990, inițial aparținând domnului Alexandru Pavel Tokar, iar după anul 2000, prin Aritia se reușește să se finalizeze două obiective majore: Centrul de Sănătate și Centrul Spiritual. Însă investiția financiară din sarcina domnul Tokar, nu și-a găsit încă rezultatul dorit. Și nu e de mirare că în țara noastră cele mai originale proiecte nu sunt luate în seamă. Acest proiect este o proiecție simbolică a cerului pe pământ, care este menit să armonizeze istoria cosmică cu istoria umană. În Cenaclul literar de teatru, muzică și poezie, au fost invitați mulți creatori de vers și scriitori din toată țara. Coautoarea cărții, domna Shanti Nilaya completează și împlinește valoarea conținutului artistico filozofic prin iubire. Intrând în câmpul poveștii cei doi creatori de lumină și-au dorit un tărâm împreună creat de artă, un spațiu în care să dăruiești și să primești lumină. După cum mărturisește Shanti „crezul artistic se modelează odată cu vârsta, iar versul alături de eseuri, studii, articole și lucrări, conferințe, toate stau în dreptul crezului său. Cred în poetul care este dincolo de trăire și sens, dincolo de minte în ale științelor și artelor, un suflet pur care se aruncă în adevărata cunoaștere în fața existenței".

„Facerea lumii":

„Mă-nchin în gânduri, strop sărat de mare

Mi-i lumea peste rituri catedrală

Uit ora, uit menirea ei astrală

Și plec mai sus, coloana trup spre soare."

Domnul Traian Stănciulescu își mărturisește crezul „Inserat tacit în fiecare pagină a cărții, iubitor de înțelepciune, cântec și facere creatoare, învățător de lumină vie, venind de peste tot spațiul românesc unificator". „Există împreună cerul și pământul". Capitolele dedicate puterii semnelor creatoare, sacralitatea focului întremător, sensurile înalte ale sărbătorii de împărtășire precum și treptele inițierii creatoare, iar proclamația de la Săcărâmb închide școala de Creație ediția I 2016.

„Mulțumim cerului, mulțumim Creatorului, mulțumim Tatălui Ceresc, mulțumim acestui univers care ne îngăduie, mulțumim acestui pământ care ne susține, vă mulțumim în egală măsură și vouă tuturor în fiecare zi" (ÎMPREUNĂ CERUL ȘI PĂMÂNTUL- ARITIA)

Domnul Traian Stănciulescu membru al Acedemiei Române, profesor universitar la facultate de filosofie și istorie din Iași, Universitatea „Al. I. Cuza, Institutul de arhitectură" Ion Mincu București, cercetător și asociat la institutul de inventică Iași, profesor asociat Institutul de Științe Europene, profesor asociat Facultatea de Bioinginerie Medicală Iași. A scris și a publicat peste 40 de cărți din care spicuim câteva: „Terapia prin lumină, Forța Vitală, De la întuneric la Lumină, Tinerețe fără Bătrânețe, Vestimentația luminii, Homo homini lupus, Semiotica iubirii". Medalia de aur H. Coandă, „Societatea inventatorilor din România, medalia jubiliară a universității de medicină" G. R. Popa Iași, medalia de aur Academia Regală pentru terapii complementare din Sri Lanca, diplome de onoare Unesco, membru de onoare al Institului internațional de comunicologie, statul Ilinois SUA, ILA International Asociation of Light-Belgia, etc. Aceste premii sunt câteva dintre cele mai importante pe care le-a primit.

IMNUL RENAȘTERII DE NEAM

„Români născuți Români, Semințe de străbuni, Sădinte-n snop, cunună, alt chip de împreună, alt curcubeu de ploi, „EU SÂNT", din nou, prin voi…"

„Români din nou, Români, treziți de zorii buni, trăiți-vă unirea înaltului cu firea, destrămând povara ce încă-apasă Țara…"

 

Lasă un comentariu