Taina care ne pregătește pentru ceruri

Distribuie pe:

„Când invitați pe cineva la dumneavoastră să petreacă câteva zile, îi pregătiți un loc? Nu vă mulțumiți să spuneți: „Veniți, veniți!", fără să știți cum îl veți instala. Și cu atât mai mult, când invitați un oaspete important! Înainte de a-i trimite invitația, vă gândiți la cea mai bună modalitate de a-l primi.

Închipuiți-vă că, ați primi vizita unui prinț: îi veți prezenta o sală murdară și în dezordine?...Ei bine, să mă ierte credincioșii dacă eu le spun că ei așa vor să procedeze cu Domnul Hristos, ceea ce nu ar îndrăzni să facă nici măcar cu vecinii lor. Ei Îl roagă: „Vino, Doamne"! Oare Îi pregătesc un loc potrivit în ei înșiși, un loc sfânt? Nu! Ei Îl invită într-o magazie, Îl invită pe o grămadă de gunoi. Apoi, se miră că nu a venit Domnul, ci unii diavoli care se simt bine în mijlocul murdăriilor."(Aïvanhov)

Una din marile datorii duhovnicești, atât pentru monahi, cât și pentru creștini, este spovedania păcatelor. Trebuie să știm mai întâi că, toți greșim înaintea lui Dumnezeu, unii mai mult, alții mai puțin, și nimeni nu este fără de păcat. Acest lucru ni-l arată Sfânta Scriptură care zice: Toți multe greșim. Iar de vom zice că păcat nu avem, ne mințim pe noi înșine și adevărul nu este în noi" ( I Ioan 1, 8-10), iar dacă ne vom mărturisi păcatele, El este credincios și drept, ca să ne ierte nouă păcatele și, să ne curățească pe noi de toată întinăciunea și nedreptatea.

Iată ce ne spune Cuviosul Paisie Aghioritul despre spovedanie:

„Într-o zi săpam în grădină, să plantez niște răsaduri de roșii. În acel timp a venit cineva la mine și m-a întrebat: „Ce faceți Părinte?" „Ce să fac?" îi spun. „Îmi spovedesc grădina!" „Bine Părinte, dar și grădina are nevoie de spovedanie?" „Desigur că are. Am observat că atunci când o spovedesc, adică scot pietrele, pirul, spinii, buruienile..., face legume alese, iar dacă nu fac acest lucru, roșiile sunt palide și slabe".

Încercând o concluzie a celor scrise, Spovedania este o lucrare a lui Dumnezeu cu noi și în noi. Toți credincioșii au nevoie să se spovedească, toți, mai ales atunci când sunt bolnavi e bine să se îngrijească prin Spovedanie și Împărtășanie, pentru ca eventualul sfârșit pământesc să nu-i prindă fără a fi împăcați cu Dumnezeu și oamenii. Dar și cei ce sunt considerați sănătoși nu trebuie să amâne Spovedania, căci nu știm nici ziua, nici ceasul când se va lua de la noi sufletul nostru.

 

Lasă un comentariu