Dumnezeu, Țara și... Biblia

Distribuie pe:

„BIBLIA NU ÎNCEARCĂ SĂ-L DEMONSTREZE PE DUMNEZEU, CI PUR ȘI SIMPLU ÎI DECLARĂ REALITATEA". „Departe de a fi dușman al științelor, RELIGIA a ajuns chiar aliată a acestora. Printr-o introspecție mai profundă în natură înțelegem mai bine și pe Dumnezeul din ea, precum și rolul pe care-l jucăm noi în drama ființelor cosmice".

Arthur Holly Compton (1892-1962), Laureat al Premiului Nobel (1927), pentru descoperirea efectului Compton, studiul razelor X. A demonstrat o teorie despre intensitatea reflecției razelor X din cristale, ca mijloc de studiere a aranjamentului electronilor și atomilor, și în 1918 a început studiul împrăștierii razelor X. A primit dinstincții și medalii diverse: Medalia de aur a Societății de Radiologie din America de Nord, Medalia Hughes a Societății Regale și Medalia Franklin al Institutului Franklin în 1940

***

„MIHAI VITEAZUL n-o să-și vândă ȚARA, / El are o ȚARĂ și o CINSTE doar, / IISUS a pus în el potir cu har / Și-l cheamă-n cer să-i dea îmbrățișarea. MIHAI VITEAZUL n-are când muri, / Zidit în noi, trimite, să-l răzbune, / Statornicia propriului nume, / Care minciunii nu s-o ploconi./ MIHAI VITEAZUL strigă-n ochii mei, / Îi este strâmt, va evada din mine / Să-și caute oștenii sub coline, / Cerul va fi țesut cu nouri grei. Jertfit de frații săi, c-așa ni-i firea, / Ieșind din umbra propriului mit, / El își așteaptă-n ceruri mântuirea / Și în românii care n-au murit.

Traian Vasilcău (1969-) „Luptător de eliberare națională a Moldovei", poet, scriitor, eseist, traducător, libretist, autor de texte pentru cântece și textier de limba română din Republica Moldova. Este cunoscut sub pseudonimul „Traianus". Laureat al Premiului Național pentru Artă și Cultură pe anul 2016.

***

Scriitorul francez Camille Flammarion (1842-1925), într-o carte minunată, intitulată „Dumnezeu în natură" spune, printre altele, și lucrul următor: „În desfășurarea vieții pământești, în mijlocul naturii strălucitoare, în lumina soarelui, pe tărâmul mărilor viforoase sau pe marginea apelor limpezi, în frumoasele priveliști de toamnă sau grădini de primăvară, pretutindeni am căutat pe Dumnezeu. Firea toată, în lumina științei, mi L-a arătat în mod deosebit. L-am recunoscut în chip evident ca pe însăși puterea lăuntrică a oricărui lucru, a tot ce există. Întreaga viață este o școală."

John Amos Comenius (1592-1670), filosof, gramatician și pedagog celebru. S-a ocupat toată viața de perfecționarea metodelor pedagogice. Opera sa îl face să fie considerat, în momentul de față, „Părintele educației moderne".

P.S. Mântuitorul Hristos, le spune Apostolilor: „Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl și Eu vă trimit pe voi"; și acestea zicând, a suflat și a zis lor: „Luați Duh Sfânt, cărora le veți ierta păcatele, li se vor ierta și cărora le veți ține, ținute vor fi" (Ioan 20, 21-23).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu