CRĂCIUNUL ȘI... COPIII CU PĂRINȚI DIVORȚAȚI

Distribuie pe:

Divorțul părinților atrage după sine adevărate drame pentru copii, aceștia riscând să intre în depresie sau să dezvolte diverse tipuri de comportamente disfuncționale sau chiar deviante.

În opinia psihologului Lenke Iuhoș, citat de descopera.ro, starea de frustrare a copiilor care au părinți divorțați se accentuează în perioada Crăciunului, deoarece atunci simt ei cel mai mult lipsa de integritate a familiei.

„Copilul a fost învățat de mic că Sărbătorile, în special Crăciunul, înseamnă familie, iubire, liniște, muzică, dans și veselie. Toată frustrarea strânsă în decursul unui an, când nu înțelege de ce mami și tati nu mai sunt împreună sau când nu știe de ce trebuie să stea o perioadă de timp la mami, după care la tati, va refula în perioada Crăciunului.

Odată cu apropierea sărbătorilor, părinții trebuie să uite divergențele dintre ei și să construiască un plan comun, în centrul căruia să fie copilul. Chiar dacă nu vor sărbători împreună, au datoria să-l facă pe copil să se simtă în siguranță, iubit, apreciat și ascultat", consideră Lenke Iuhoș, recomandându-le părinților divorțați mai multe sfaturi pentru a constata că există fericire și colaborare și pentru cuplurile despărțite, aspecte pozitive care se vor răsfrânge și asupra fericirii copilului lor.

Planificați din timp! - Să vă înțelegeți de comun acord cu copilul și fostul partener de viață unde va sărbători copilul Crăciunul!

Colaborați! - Dacă nu puteți fi de acord cu ceea ce zice fostul partener, cu privire la locul unde va petrece copilul Crăciunul, stabiliți-vă o schimbare anuală la câte un părinte.

Dă-i timp copilului tău! - Copilul este apăsat de separarea părinților, despărțirea fiind dureroasă în adâncul unui suflet pur de copil. Timpul va vindeca puțin câte puțin durerea din suflet!

Nu-l folosiți! - Copilul nu e o sursă de informații despre viața celuilalt părinte. Nu-l obosi cu întrebări, nu-l provoca să gândească de rău despre celălalt părinte!

Ascultați-vă copilul! - Nu ratați să întrebați copilul ce dorește să facă de Crăciun, puneți mare accent pe emoțiile transmise prin cuvinte și gesturi. Ascultând, evitați frustrările copilului. Astfel, dacă el nu dorește să meargă în vizită la cineva, puteți afla acest lucru prevenind un conflict.

Fii prezent atunci când ești cu copilul tău! - Există foarte multe teme de abordat cu copilul când desfășurați împreună un program. Fără prea multe întrebări, abordați o temă specifică vârstei copilului și în câteva clipe veți vedea un copil care se alătură discuției, relatând viața și trăirile lui. Este un ingredient simplu prin care îi acordați copilului clipe de valoare alături de voi.

Nu-i obosiți pe copii! - Din păcate, din dorința de a-i oferi totul, se poate întâmpla ca părinții să aibă în vedere doar propriile dorințe și nevoi, astfel că e posibil ca unele momente și obiceiuri să fie forțate de către părinți. Nu este necesar ca el să participe la toate reuniunile de familie, iar rudele pot fi vizitate și în vacanța de iarnă. Evitați să suprasolicitați copiii cu multe programe, cadouri și mâncăruri fără rost!

Atenție la apariția noilor parteneri! - Cu o atenție focusată pe copil și o conversație individuală, putem facilita foarte mult integrarea copiilor într-o nouă situație familială. Apariția altor persoane în viața copilului trebuie neapărat să fie discutată cu acceptul copilului. Ar fi bine ca acest lucru să nu se petreacă fix de Crăciun, deoarece copiii au nevoie de timp să prelucreze faptul că părinții lor nu mai sunt împreună. Le va fi destul de greu, mai ales din punct de vedere emoțional, să vadă pe altcineva în locul mamei sau al tatălui.

Înțelegeți-vă copiii! - Mersul la mama sau la tata, în medii separate, provoacă schimbări în starea copilului. Când îl luați acasă de la fostul partener, e posibil să nu fie foarte entuziasmat. Acest lucru nu se datorează faptului că celălalt părinte nu s-a comportat frumos cu el, ci poate fi foarte ușor de înțeles că el simte despărțirea și astfel își arată suferința. Dacă includeți acest aspect, puteți evita atacurile față de celălalt părinte.

Arătați un bun exemplu! - S-ar putea să fiți dezamăgiți de mici probleme zilnice, însă atunci când apare copilul în fața voastră, ascundeți-le și adoptați o atitudine pozitivă. Lăsați problemele deoparte de Crăciun, orice problemă se poate rezolva, este nevoie de cumpătare și răbdare.

Nu vorbiți urât despre celălalt părinte! - Nu este cinstit, nici constructiv, ca mama sau tata să facă declarații negative despre celălalt părinte în fața copiilor, deoarece majoritatea copiilor sunt loiali ambilor părinți. Într-o astfel de situație, puteți provoca o suferință teribilă. Cu toate acestea, nu hrăniți speranțe, nu cumpărați cadouri comune dacă sunteți separați. Putem transmite copilului semnale greșite și să îl alimentăm cu vise greu de împlinit.

Creați bună dispoziție! - Acest sfat se îndreaptă spre părintele la care trăiește copilul. Dă-i sentimentul că tu ai încredere în el, că e un copil cuminte și fără tine, că îi va fi bine și la celălalt părinte, înșiră aspecte pozitive (tata îți va citi povești, mama îți va face părul), astfel îi dai liniștea interioară cu care va pleca și, dacă va face și celălalt părinte același lucru, copilul va simți un întreg familial. Procedând astfel, copilul nu se va simți vinovat pentru despărțirea părinților.

Nu concurați pentru sufletul copilului! - Cel mai important aspect de Crăciun este acela ca părinții să nu concureze între ei și nici familiile acestora. Este constructiv ca, în seara de Crăciun, copilul să stea cu părintele cu care locuiește, unde poate fi împreună în pace și în dragoste. Dacă soția sau soțul divorțat are o nouă familie, copilul nu se va simți ca acasă în noua familie. Nu de Crăciun trebuie recuperate întâlnirile care nu au avut loc. Crăciunul este numai în mediul familial, familiar și intim. Crăciunul este mai mult decât zile libere pentru vizită, este timpul să privim în interiorul nostru și să dăruim prezența și atenția noastră celor dragi, în mediul nostru restrâns.

*

Potrivit Institutului Național de Statistică, numai în anul 2016, în România, au ales să divorțeze 30.497 de cupluri, cei mai mulți dintre ei lăsând în urmă căsnicii cuprinse între 10 și peste 20 de ani.

Două treimi dintre divorțuri au fost cu acordul părților, restul fiind din cauza infidelității, alcoolismului sau a violenței fizice.

 

Lasă un comentariu