Informare privind șederea străinilor pe raza județului Mureș

Distribuie pe:

Dna Dinga Geta Loredana - subcomisar de poliție, împuternicit șef la Serviciul pentru Imigrări al Județului Mureș, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural al Județului Mureș, prezidată de domnul dr. Lucian Goga - Prefectul județului Mureș, a prezentat informarea privind șederea străinilor pe raza județului Mureș.

În documentul prezentat se precizează că cetățenii europeni aflați pe raza județului provin dintr-un total de 25 de state europene, principalele dintre acestea fiind: Italia 468, Ungaria 321, Germania 313, Suedia 133, Olanda 118, Marea Britanie 60, Austria 57, Spania 54, Franța 45, Finlanda 33.

Cetățenii non-europeni aflați în evidențele serviciului sunt în număr de 728 și provin dintr-un total de 58 de state. Principalele state de proveniență ale cetățenilor non-UE sunt: Moldova 125, Turcia 121, SUA 77, China 43, Ucraina 39, Albania 31, Siria 28, Serbia 24, Sri Lanka 19, Palestina 18, Israel 14.

În anul 2017 au fost emise 803 documente care atestă reședința, respectiv domiciliul pe raza județului Mureș - 376 pentru cetățeni non-UE și 427 pentru cetățeni europeni.

De asemenea, dna Dinga a prezentat și activitățile specifice combaterii șederii ilegale și a muncii la negru a străinilor pe raza județului. Astfel, pe linia activităților derulate pe linia combaterii șederii ilegale și a muncii la negru a cetățenilor străini, pe parcursul anului curent polițiștii de la imigrări au derulat peste 90 de acțiuni și controale în teren, fie cu forțe proprii, fie în cooperare cu alte structuri, conform competențelor legale. Au fost depistate 17 persoane aflate în situații ilegale, respectiv ședere ilegală și muncă ilegală, provenite din state precum: Serbia, Moldova, Noua Zeelandă, Sri Lanka, Ucraina, China, SUA, Afganistan, Siria, Israel. Împotriva persoanelor din țările menționate, depistate în situații ilegale, au fost dispuse măsurile legale în raport cu circumstanțele specifice ale fiecărui caz în parte.

În anul 2017 s-au aplicat un total de 130 de sancțiuni contravenționale, dintre care amenzi în valoare totală de de 20100 lei. Au fost sancționați atât cetățeni străini, cât și societăți comerciale cu sediul pe raza județului - pentru nerespectarea prevederilor normative referitoare la cadrul și condițiile angajării forței de muncă străine.

Lasă un comentariu