SCRISOARE DE LA UN VETERAN DE RĂZBOI

Distribuie pe:

Sunt unul din puținii veterani de război rămași în viață, numele meu este ȚĂREAN AVRAM, din municipiul Reghin, iar motivul acestei scrisori este, poate, unul banal, dar pentru mine deosebit de important. Gândindu-mă cu respect și evlavie la cei peste 10 milioane de morți, 19 milioane de răniți și 3,5 milioane de invalizi pe care i-a „produs" cel de-Al Doilea Război Mondial, mă simt un privilegiat al sorții și pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu!

La 2 noiembrie a.c. am împlinit vârsta de 94 de ani, iar oficialitățile locale și județene și-au făcut timp pentru a-mi fi alături în această zi deosebită, motiv pentru care, țin să le mulțumesc și lor prin intermediul dumneavoastră. Celor patru decorații obținute pe câmpul de luptă și ulterior (Medalia „VICTORIA", medalia „ELIBERAREA DE SUB JUGUL FASCIST", medalia „MERITUL MILITAR CLASA I" și medalia „CRUCEA MEMORATIVĂ A VETERANILOR") s-au mai adăugat două diplome onorante „DIPLOMA DE ONOARE" oferite de către Consiliul Județean Mureș și de către BRIGADA 6 OPERAȚII SPECIALE „MIHAI VITEAZUL" din Târgu-Mureș. Dar cel mai important lucru este acela că, în aceste vremuri de multiple transformări și chiar confuze uneori, societatea românească, prin reprezentanții ei, găsesc modalitățile cele mai simple și emoționante de a-și întoarce privirea și în trecut și, prin noi, cei care ne-am jertfit pentru această țară și încă mai suntem în viață, să transmită un mesaj de unitate și continuitate generațiilor mai tinere.

Sunt mândru că, iată, sacrificiul nostru nu a fost zadarnic, iar generațiile tinere trebuie să înțeleagă că timpuri grele au fost și atunci și sunt și acum. De noi depinde cum le facem față și cum trecem peste greutățile inerente ale vieții. Noi nu am râvnit la ce nu a fost al nostru și nu am căutat, la ceas de întuneric, să întindem pumnalul în spatele nimănui. Asta este mesajul nostru, al veteranilor, către generațiile ce vor urma, care trebuie să înțeleagă că, doar unirea și dârzenia vor putea ajuta acest popor să depășească tot mai numeroasele obstacole ce-i sunt aruncate în față.

Transmit pe această cale, întreaga mea admirație și mulțumire doamnei primar al municipiului Reghin, Maria Precup, domnului vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Alexandru Cîmpeanu, reprezentanților armiei române și tuturor celor dragi care mi-au fost alături la ceas aniversar și, nu în ultimul rând, bravului colectiv al cotidianului „Cuvântul liber", aflat în prima linie a luptei pentru apărarea demnității și onoarei poporului român.

Am onoarea să vă salut!

 

Lasă un comentariu