SCĂDEREA TEMPERATURII CORPULUI REDUCE RISCUL DE LEZIUNI CEREBRALE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Academia Națională de Neurologie, citați de descopera.ro, susțin că scăderea temperaturii corporale reduce riscul de leziuni cerebrale în cazul pacienților care suferă un stop cardio-respirator.

„Recomandăm ca familiile pacienților respectivi să îi întrebe pe medici dacă rudele lor bolnave întrunesc criteriile pentru scăderea temperaturii corporale. Persoanele care sunt resuscitate și intră în comă după ce au suferit un stop cardio-respirator, necesită îngrijiri medicale și neurologice complexe, iar neurologii ar putea juca un rol cheie în îmbunătățirea rezultatelor, recurgând la scăderea temperaturii corporale.

Se recomandă utilizarea mai frecventă a scăderii temperaturii corporale în cazul pacienților care îndeplinesc criteriile. În cazul unui stop cardio-respirator, inima încetează brusc să mai bată, ceea ce înseamnă că sângele și oxigenul nu mai ajung la creier. Cu cât trece mai mult timp până când inima începe să bată din nou, cu atât crește riscul de leziune cerebrală sau deces. Cercetările noastre sugerează că scăderea temperaturii corporale reduce riscul de leziuni cerebrale în cazul pacienților care suferă un stop cardio-respirator.

Corpul poate fi răcit extern, cu ajutorul unor paturi reci speciale, sau intern, cu ajutorul unor dispozitive care scad temperatura sângelui în interiorul vaselor.

Scăderea temperaturii corpului la 34 sau chiar 32 de grade Celsius timp de 24 de ore (procedură cunoscută ca hipotermie terapeutică) crește mult șansele de recuperare a funcțiilor cerebrale.

Rezultate mai moderate s-au obținut și la menținerea temperaturii corpului la 36 de grade Celsius timp de 24 de ore, urmată de o creștere a temperaturii corpului până la 37,5 de grade Celsius timp de opt ore. Totuși, ambele terapii au dat cam aceleași rezultate.

Concluziile noastre se bazează pe o revizuire a studiilor desfășurate în ultimii 50 de ani, însă studii viitoare ar trebui să stabilească temperaturile optime, ratele de scădere și de creștere a temperaturii corpului și ce metodă funcționează cel mai bine", explică experții americani. 

Lasă un comentariu