LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Activitatea din 24.01.2018 de la Casa Iancului, nu putea fi în această zi, decât o evocare a Unirii Principatelor Române și a domnitorului Al. Ioan Cuza. Surpriza a venit de la faptul că, cele două comunicări: „24 Ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române" și „Al.Ioan Cuza în conștiința contemporanilor", au fost susținute de ȘTEFAN GABRIEL și IUGA RAUL, elevi în cls.a X-a a Colegiului Național ,,Al.Papiu Ilarian".

Cei doi elevi s-au pregătit așa cum se cuvine pentru a susține aceste comunicări în fața audienței, în rândul căreia erau prezenți și colegi de-ai lor, veniți în număr mare. S-a văzut că ei s-au documentat temeinic din numeroase surse, iar mai apoi, și-au făcut un plan de expunere logic, coerent, cu multe elemente de noutate. Expunerea lor a fost degajată, fără emoții, fără stres, de parcă erau adevărați profesori. Bravo lor, din toată inima, și profesorilor care le-au insuflat pasiunea pentru istorie.

Acest lucru l-a remarcat și președintele Societății Cultural Patriotice „Avram Iancu" din Tg.Mureș, jrs. IOAN BERȚA, mulțumit, ca și noi, de acest experiment. Domnia Sa a completat expunerile făcute de cei doi elevi cu mai multe informații de noutate, foarte interesante și utile, pentru a înțelege cât de complex și de greu a fost totuși împlinirea acestui măreț deziderat, unirea, pentru răbdătorul popor român, câte piedici au trebuit a fi trecute pentru a ajunge la ea, câți trădători de neam și țară au fost atunci, ca și acum, care s-au opus înfăptuirii unirii.

Întrucât activitatea noastră la Casa Iancului este una interactivă, în discuție au intervenit mai multe persoane, dintre care l-am remarcat pe domnul prof. NEMEȘ PETRU, președintele Societății Culturale ,,Al.Papiu Ilarian"care ne-a vorbit despre importanța reformelor lui Cuza și efectele lor, cele care au dus în epocă la constituirea României moderne de astăzi.

Apoi, domnia Sa, ne-a informat cu privire la Simpozionul Național ,,Al. Papiu Ilarian", activitate ce s-a desfășurat cu o zi înainte, la Universitatea Petru Maior din Tg.Mureș, împortanța ei, precum și succesul pe care l-a avut evenimentul în cadrul comunității stiințifice mureșene, cât și în cea națională.

În final, poetul dr. MARCOCI DORIAN, ec.SILVIU RAȚIU și subsemnatul, am citit poezii din creația proprie, adaptate la temă, foarte bine primite de audiență.

Lasă un comentariu