Drum lin de Lumină, George!

Distribuie pe:

Poetul George L. Nimigeanu s-a născut la 3 ianuarie 1938, într-o familie de țărani (Leon și Domnica Nimigeanu), în comuna Tereblecea, din fostul județ Rădăuți, comună înglobată, până azi, în Ucraina.

„Nimigenii din Tereblecea provin din Ardeal, din Nimigea de Sus (județul Bistrița-Năsăud)... Cândva, în perioada grea a persecuțiilor religioase, pentru a renunța la Dreapta Credință și pentru a trece la catolicism (prin forța tunurilor papale și ale generalului Bokov - n.a.), stră-stră-strămoșii mei, nerenunțând la credința strămoșească, au preferat dezrădăcinarea, nerenunțând la Ortodoxie." (citat din romanul autobiografic - VĂMILE NĂPĂSTUIRII, Editura Samuel, Mediaș - 2016).

În urma Diktatului anticriștilor, familia sa a reușit să treacă granița impusă între nordul și sudul Bucovinei, urmând ca, prin multe nevoințe, să se stabilească în zona Banatului - comuna Grabați. În acea perioadă, între Tito și Stalin se desfășura un aprig război rece. De aici (comuna Grabați), în anul 1951, regimul stalinist din țara noastră a început prigoana împotriva populației aflate la granița cu Iugoslavia, sub pretextul că unii dintre locuitorii zonei ar fi „titoiști"(adepți ai lui Tito - zis „Călăul cu barda în mână").

George avea 12 ani când întreaga lui familie a fost „basculată" în Bărăgan, sub cerul liber, pe o câmpie, în regim de detenție, împreună cu mii de familii de bănățeni, sași, sârbi.

Așa a început calvarul și „Vămile năpăstuirii", descrise dureros, pentru neamul nostru românesc.

Peste durerile și suferințele lui, adunate cu atâta strășnicie, Dumnezeu - Sfânta Treime l-a învăluit în haina Duhului Sfânt, învrednicindu-l cu harul poetului religios, autor al celor peste douăzeci de volume de versuri, din care amintesc: Lumina de la început, Zodia nedreptății, Treptele Mărturisirii, Fața nevăzută a durerii, Noblețea tăcerii, Tămăduirea de sine, Ferestre la drum de seară (ultimul volum, prevestitor desprinderii din lentoarea aceistei lumi apostate).

Drum lin de Lumină, George, precum sufletul fostu-ți-a!

Tatăl Nostru cel Ceresc ningă euharistic, peste marele tău suflet. Amin!

Târgu-Mureș, 11 februarie 2018,

Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

 

Lasă un comentariu