Alternative la postul trupesc

Distribuie pe:

Ne aflăm în perioada de post, vreme pregătitoare pentru Praznicul Împărătesc al Învierii Domnului Iisus Hristos. Acest anotimp lucrător și jertfelnic se manifestă, în primul rând, prin fapte de milostenie. „Să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta și cu adevărul" (I Ioan 3,18), iar Sfântul Iacov ne îndeamnă „Dacă un frate sau o soră sunt goi și lipsiți de hrana cea de toate zilele și cineva dintre voi le-ar zice: «Mergeți în pace! Încălziți-vă și vă săturați»; dar nu le dați cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul?" ( Iacov 2, 15-16).

Biserica Ortodoxă se implică în activitatea socială în rândul credincioșilor nevoiași. Amintesc aici doar câteva fapte de milostenie, nu pentru a ne lăuda, ci pentru a mobiliza pe cei care doresc să postească cu fapta. La sediul Protopopiatului Ortodox din Târgu-Mureș funcționează o cantină socială, unde se acordă hrană caldă pentru 50 de persoane și pentru 10 persoane, la domiciliu. În parohia ortodoxă nr. 6 din Târgu-Mureș se acordă pachete cu hrană pentru 10 persoane, o dată pe săptămână. În parohia ortodoxă din Sângerul de Pădure funcționează un centru de zi pentru copii, iar parohiile Sâncrai și Nazna îngrijesc două case de copii. Credincioșii din județul Mureș pot să sprijine în perioada postului, Centrul social de la Mănăstirea Dumbrava, județul Alba, un loc binecuvântat de Dumnezeu, unde Arhimandritul Vasile, cu ajutorul unor oameni generoși au ridicat mai multe clădiri, în imediata apropiere a mănăstirii cu hramul Sfântul Dimitrie, formându-se Centrul Maternal „Sfânta Veronica". Într-o clădire din apropiere sunt adăpostite, temporar, mamele care, însărcinate fiind, sau aflate cu copii mici, nu au unde locui, sau au fost alungate din casele lor. Complexul social „Sfânta Veronica" de la Mănăstirea Dumbrava funcționează cu sprijinul Consiliului Județean Alba și al DGASPC Alba. Centrul maternal oferă găzduire, hrană, asistență medicală și con-siliere cuplurilor mamă-copil, în special a mamelor tinere cu risc crescut de abandon. La Casa de Tip Familial sunt oferite servicii sociale pentru copiii orfani sau abandonați de părinți. Acești copii au un cămin, o familie, cineva care să-i învețe să iubească, să-i învețe ce înseamnă viața, au o comunitate din care să facă parte. Ei nu mai sunt „Copiii de la casa de copii"! Sunt copii normali care locuiesc într-o comunitate în care sunt bine integrați. Tot la Dumbrava se află Căminul pentru persoane vârstnice, într-o clădire nouă, amplasată într-un cadru pitoresc, în apropierea mănăstirii, cu o capacitate de 50 de persoane. O parte dintre beneficiari se pot autogospodării, însă alții sunt imobilizați la pat și au nevoie de ajutor. În toate centrele sociale de la Dumbrava sunt ocrotite 200 de persoane, copii, mame singure și vârstnici. Pe lângă susținerea pe care o oferă statul, prin programele sociale, este nevoie de alte resurse financiare pentru a acoperi nevoile acestui veritabil sat. De exemplu, la Dumbrava este nevoie de 300 de pâini în fiecare zi, pentru nevoile locuitorilor de aici.

Un alt loc, unde postul poate fi ținut prin fapte, este Asociația „Pro Vita" din satele Valea Plopului și Valea Screzii, județul Prahova.

În 1990, părintele paroh Nicolae Tănase a început lupta împotriva avorturilor prin predicare. În 1994 înființează Asociația Pro-Vita - Pentru Viață. Obiectivele principale ale asociației sunt: derularea de programe de asistență socială adresate copiilor abandonați și tinerelor mame singure, în sistem de plasament familial sau mixt; salvarea de la dispariție, recuperarea fizică, psihică și morală; reintegrarea copiilor străzii sau copiilor abandonați în spitale; sprijin pentru integrarea în viața comunității a tinerilor peste 18 ani, nevoiți să părăsească orfelinatele; lupta împotriva avortului în conformitate cu principiile creștin-ortodoxe.

Numărul total de asistați, în continuă modificare, este de 216 persoane, din următoarele categorii: copii rezultați în urma renunțării la avort și lăsați spre îngrijire asociației, în condiții de confidențialitate deplină, pe o perioadă mai mică sau mai mare de timp; copii din familii cu mari probleme sociale, aduși și de mame pentru o perioadă temporară; copii abandonați în spitale, în curs de recuperare, prin plasare în mediu familial; copii ai străzii recuperați și în curs de reintegrare; tineri alungați din orfelinate după împlinirea vârstei de 18 ani, resocializați și implicați în activități lucrative; gravide sau mame alungate de familiile lor și ocrotite până la rezolvarea situației personale; copii rezultați din viol. Activitatea de la Valea Plopului și Valea Screzii se desfășoară într-un sistem mixt: copii încredințați în plasament familial spre creștere unor familii din sat; copii găzduiți în casa parohială și îngrijiți de personalul asociației și voluntari; asistență pentru gravide, respectiv leuze alături de nou-născuți. Trebuie specificat că activitatea Pro-Vita se desfășoară după un model unic de rezolvare în România a problemelor cetățenilor dezavantajați social.

Am fost de două ori la Valea Plopului, cu ajutoare de la credincioșii din satul Chinari, comuna Sântana de Mureș, iar în urmă cu trei ani am adunat, cu sprijinul protopopului de Târgu-Mureș, alimente pentru asistații de aici. Vreau să amintesc și de un spijin acordat de părintele Pomohaci, de la Moșuni. Părintele Nicolae Tănase mi-a cerut să-i fac rost de o vițică din rasa Bălțată românească. Când s-a binecuvântat Biserica din Veța, la agapa creștină, Înaltpreasfințitul Andrei m-a întrebat pe unde mai călătoresc cu milostenii? I-am spus că am fost la Valea Plopului și părintele Tănase mi-a cerut să-i fac rost de o vițică de rasă și că nu am bani suficienți să o cumpăr de la Stațiunea Zootehnică din Sângeorgiu de Mureș. Părintele Pomohaci, fiind de față, mi-a declarat că el dă o vacă cu lapte pentru Pro-Vita, să vină părintele Tănase după ea. Întâmplarea a fost duminica, a doua zi, de la redacție i-am telefonat părintelui Tănase să vină după vacă, până nu se răzgândește donatorul. Părintele mi-a spus că nu are cu ce să vină și să fac eu rost de o mașină, să o duc eu până acolo, că-mi va deconta drumul. Pe moment m-am supărat și i-am dat numărul de telefon al părintelui Pomohaci, să se înțeleagă cu el. După câteva luni m-am întâlnit cu părintele Pomohaci la Târgul Agricol Internațional Agraria, din Cluj-Napoca, unde căuta oi de rasă. L-am întrebat dacă au fost după vacă cei de la Valea Plopului. „Să fii sănătos frate, eu am trimis demult vaca la Valea Plopului, cu o mașină care avea drum în Prahova!", mi-a declarat părintele Pomohaci.

Să-mi fie cu iertare că am amintit despre această întâmplare, care m-a făcut să-mi schimb părerea despre un preot ortodox, prea mult mediatizat de o televiziune pornită împotriva Bisericii Ortodoxe.

Știu că în județul Mureș există numeroși oameni de afaceri înstăriți care postesc, practicând milostenia față de cei în suferință. Despre cei care au ajutat Pro-Vita am amintit în alte articole din ziar, sunt convins că bunul Dumnezeu le va răsplăti înzecit. Cât despre Post, Sfântul Ioan Gură de Aur zice: „Postiți? Arătați-mi-o prin fapte. Cum? De vedeți un sărac, aveți milă de el; un dușman, împăcați-vă cu el; un prieten înconjurat de nume bun, nu-l invidiați; o femeie frumoasă, întoarceți capul. Nu numai gura și stomacul vostru să postească, ci și ochiul, și urechile, și picioarele, și mâinile voastre, și toate mădularele voastre. Mâinile voastre să postească rămânând curate și de furt și de lăcomie. Picioarele, nealergând la priveliști urâte și în calea păcătoșilor. Ochii, neprivind cu ispitire frumusețile străine… Gura trebuie să postească de calomnii și de alte vorbiri rușinoase." (Cuvânt către antiohieni)

 

Lasă un comentariu