Creatura, harul şi... duhurile rele

Distribuie pe:

„O creatură inteligentă nu se conduce prin strigăte şi bătăi, ci cu raţiune. Dacă nu se va face aşa, insulta cade şi asupra lui Dumnezeu, căci deopotrivă a făcut pe toţi după chipul şi asemănarea Sa, iar lucrurile omeneşti se vor umple de teamă şi nelinişte".

Comenius Jan Amos (1592-1670), filosof, gramatician şi pedagog ceh. S-a ocupat întreaga viaţă de perfecţionarea metodelor pedagogice. Opera sa îl face să fie considerat, în momentul de faţă, părintele educaţiei moderne. A realizat o delimitare a pedagogiei ca un sistem de sine stătător care studiază educaţia. A abordat toate problemele importante ale pedagogiei legate de metodă, conţinuturi, de ideal, inclusiv, a ajuns la concluzia că pedagogia elaborează nişte norme care se exprimă prin principii didactice. A elaborat 27 de principii didactice, dintre care cel mai important este „principiul instituţiei". A afirmat că „Viaţa e o şcoală". Data sa de naştere, 28 martie, este comemorată în Cehia şi Slovacia prin „Ziua profesorilor". Autor de aforisme: - „Un om cu cunoştinţe, dar needucat, este ca un inel de aur pus în botul unui porc". - „Nimic nu se învaţă, decât învăţând". - „Uneori este necesar a aplica şi pedeapsa, pentru ca exemplele şi poveţele să fie primite cu mai multă atenţie".

***

„Doamne, dă-ne înţelegerea capabilă să vedem iubirea Ta în lume cu tot falimentul oamenilor, dă-ne credinţa necesară de a avea încredere, în bunătatea Ta, cu toată slăbiciunea şi ignoranţa noastră; dă-ne harul rugăciunii să ne rugăm cu inimă conştientă şi arată-ne ce trebuie să facem pentru a apropia venirea zilei unei păci universale. Amin!" (Este frumoasa rugăciune pe care a rostit-o astronautul Borman, la Crăciunul lui 1968, pe când înconjura luna cu astronava Apollo 8).

Frank Borman (1928-), Colonel, USAF, Retired, fost pilot al United States Air Force, inginer aeronautic, pilot de încercare şi astronaut NASA, cunoscut în calitate de comandant al Apollo 8, prima misiune care a zburat în jurul Lunii, făcându-l alături de colegii săi de echipaj Jim Lovell şi Bill Anders, primul din cei 24 de oameni care au zburat pe orbita Lunii. Înainte de a zbura în programul Apollo, Borman a stabilit un record de durată de 14 zile de zbor spaţial pe Gemini 7 şi a făcut parte, de asemenea, din echipa care a investigat incendiul ce a afectat desfăşurarea misiunii Apollo 1. Borman a fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului, pentru activităţi spaţiale.

***

„Doamne, / îndepărtează de la mine / Dihania duhurilor rele, / Spaima şi turma de umbre, / Şi sloboade tăria cerului / Peste faptele mele. / Când sunt îndepărtat şi lovit, / Călcat în picioare de jivine / Şi lovit de mânia duşmanului, / Doamne, / îndepărtează de la mine mânia".

Petre Jichici, scriitor şi poet, „Agora Literară" - Publicaţia Ligii Scriitorilor din România

***

P.S. „Domnul este ajutorul şi apărătorul meu; în El a nădăjduit inima mea şi mi-a ajutat. Săltat-a inima mea şi cu cântări de laudă Îl preamăresc" (Psalmi 27, 9-10).

„1001 CUGETĂRI" vol. XII

Lasă un comentariu