În anul 2016, ROMÂNIA A CHELTUIT 7,36 MILIARDE DE EURO DIN FONDURI EUROPENE!

Distribuie pe:

Din raportul financiar pe anul 2016, prezentat recent de Comisia Europeană, reiese că România a cheltuit în acel an 7,36 miliarde de euro (fonduri europene), din care politica regională (4,41 miliarde de euro) a reprezentat 60% din cheltuieli, peste media UE28 de 32%, iar 2,76 miliarde de euro (38%) au reprezentat cheltuieli agricole. Cercetarea şi dezvoltarea au reprezentat doar 2% din cheltuieli (127 de milioane), faţă de media europeană, care a fost de 12%.

„În acelaşi an, România a contribuit cu 1,37 miliarde de euro la bugetul UE şi a colectat 203 milioane de euro prin taxe vamale în numele UE, din care România poate reţine 20% ca taxă administrativă.

România a trebuit să contribuie în plus cu 33 de milioane de euro în 2016 (neincluse în cifra menţionată mai sus) ca o corectare pentru anii 2014 şi 2015. Acesta este impactul retroactiv al deciziei privind resursele proprii din 2014, care a intrat în vigoare la 1 octombrie 2016 şi a schimbat cota individuală a statelor membre în finanţarea bugetului UE.

Danemarca, Olanda, Austria şi Suedia beneficiază de o reducere (sumă fixă) în contribuţia lor la buget, contribuţiile Danemarcei, Irlandei şi Regatului Unit fiind reduse, deoarece acestea nu participă la anumite politici din domeniile justiţie şi afaceri interne.

Bugetul UE a crescut cu 35% între 2006 şi 2016, dar trebuie să ne amintim două lucruri: în primul rând, trei state noi au aderat la UE în această perioadă şi, în al doilea rând, jumătate din bugetele naţionale au crescut mai mult decât cel european. Potrivit Parlamentului European, contribuabilii trebuie să aibă o viziune clară asupra felului în care sunt cheltuiţi banii Uniunii şi trebuie să ştie de unde provin aceştia.

Cifrele utilizate sunt cele mai recente disponibile, publicate în raportul financiar al Comisiei Europene pentru 2016. Procentele se referă la banii cheltuiţi în cele 28 de state membre. Fondurile cheltuite în afara UE, de exemplu în ţările candidate şi în ţările vecine, nu sunt luate în considerare în procentajele afişate.

Ponderea cheltuielilor de cercetare şi dezvoltare a crescut începând cu 2015, de la 10% până la 12%, în timp ce ponderea cheltuielilor regionale şi agricultură a coborât de la 82%, la o cotă de 78% din cheltuielile UE în cele 28 de state membre", se arată în raportul Comisiei Europene, citat de adevărul.ro.

Lasă un comentariu