B-unicii la stâna lui Gheorghe

Distribuie pe:

Deşi cele mai multe obiceiuri legate de această zi au fost abandonate pe parcursul timpului, noi b-unicii am decis să intrăm în farmecul ei de altădată. Am ales acele obiceiuri ce deschid porţile naturii către viaţă. În dimineaţa zilei, capul familiei, întotdeauna aşază la stâlpii porţilor şi ai caselor, ramuri verzi de salcie pentru a fi protejate de forţele malefice.

În credinţa populară, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru), marcând ritual începutul anului pastoral. Fiind o sărbătoare a ciobanilor, presupune alegerea ciobanilor, a locului unde se va face stâna, alegerea mieilor, precum şi prepararea primului caş.

Aşadar, am început prin a împodobi porţile cu ramuri verzi de salcie, după care, Dumitru a înmânat cheile lui Gheorghe. Am „ales" locul stânei şi... am preparat caşul... după care l-am şi gustat cu o bucată de pită de casă şi un fir de ceapă verde.

La mulţi ani, celor aproximativ 900.000 de români care şi-au sărbătorit onomastica luni, 23 aprilie a.c., printre care 3 sărbătoriţi se află printre b-unicii Căminului pentru persoane vârstnice Târgu-Mureş.

Lasă un comentariu