Guvernanții României sunt absenți sau letargici, când România este subminată de către demnitari ai Ungariei

Distribuie pe:

Interpelare adresată de la tribuna Camerei Deputaților, de către Marius Pașcan, deputat PMP Mureș, Guvernului României, Doamnei prim-ministru Vasilica Viorica Dăncilă, Ministerului Afacerilor Externe, Domnului ministru Teodor Meleșcanu

Apar frecvent în spațiul public, prin mass-media, declarații subminatoare la adresa statului român și chiar belicoase la adresa României, din partea unor oficiali ai Ungariei, iar Guvernul României nu reacționează în astfel de situații, nici măcar diplomatic, după cum s-ar cuveni.

Recent, vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjén, responsabil pentru politicile naționale, a pretins autonomie teritorială pentru Ținutul Secuiesc, autonomie culturală pentru Partium (nord-vestul României) și autonomie pe bază personală în zona de sud a Transilvaniei, potrivit agenției maghiare de presă MTI. Zsolt Semjén a mai spus că autonomia nu este o favoare sau o cerință extremă, ci o practică de succes deja prezentă în Uniunea Europeană. Zsolt Semjén a adăugat că nu se dorește ca Budapesta să fie cea care spune ce anume se potrivește, acest lucru trebuie decis de comunitățile locale, dar din Ungaria se va oferi tot sprijinul necesar pentru asta.

Reamintesc că un înalt reprezentant al premierului maghiar a mijlocit, la începutul acestui an, colaborarea dintre cele trei partide ale maghiarilor, colaborare ce a dus la elaborarea unei declarații comune prin care acestea cer autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

Vă atrag atenția că nu ați reacționat oficial nici cu prilejul desfășurării mitingului pro-autonomie organizat la Târgu-Mureș, în 10 martie 2018, când circa 2.000 de manifestanți au participat la o comemorare la monumentul Secuilor Martiri și au pornit apoi într-un marș spre centrul municipiului Târgu-Mureș, pentru a depune la Instituția Prefectului o petiție prin care solicitau autonomie teritorială.

Cu atât mai mult, sunt consternat să constat că Zsolt Semjén, vicepremierul Ungariei, se amestecă în problemele interne, respectiv ale învățământului superior din România și califică drept „tragică" unificarea Universității de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș cu Universitatea „Petru Maior", din același oraș.

Cu mult tupeu, demnitarul maghiar a subliniat că, dacă nu mai există cale de întoarcere, Ungaria este dispusă să creeze un cadru de funcționare, pe modelul Universității „Sapientia", secției maghiare de la UMF Târgu-Mureș.

Mă întreb ce așteptați, doamnelor și domnilor guvernanți, pentru a depăși această stare letargică și a reacționa cu demnitate, diplomatic, oficial, pentru a tempera aceste elanuri și declarații subminatoare la adresa României?! De ce sunteți timorați și nu protestați pe canalele oficiale, atunci când România este atacată prin acțiunile unor demnitari ai Ungariei, iar oficialii țării vecine se amestecă nestingheriți în problemele interne care țin de suveranitatea țării noastre?! Mă întreb cum justificați „mândria" electoralistă de a fi „români"?!

Lasă un comentariu