LA PAS PRIN IDECIU DE JOS

Distribuie pe:

La începutul lunii lui Cireșar, în ziua de 3 iunie 2018, după o perioadă de patru ani, m-am întors în această comună pentru a vedea ce s-a mai întâmplat de la ultima noastră vizită. Primul popas l-am făcut la băi pentru că această comună deține un ștrand și se numește stațiune balneoclimaterică. Aici am fost surprinși când am văzut că se construiește un nou bazin cu apă sărată, un loc pentru nudiști, s-a amenajat loc pentru nămol, s-au montat robineți pentru apă caldă pentru spălarea de nămol înainte de a intra în apă, aleile au fost pavate, s-au amenajat șezlonguri într-o parte și în cealaltă a băilor.

Mai în sus de aceste băi se află un cămin pentru persoane vârstnice într-un decor natural unde își petrec zilele persoanele singure sau de altă natură. Această instituție de ocrotire a persoanelor vârstnice aparțin de Consiliul Județean Mureș, o instituție care are o vechime de peste jumătate de secol, așa cum arată tabla pusă pe una din clădirile acestei instituții.

O iau la pas de la stațiune până în centru, pentru a vedea ce s-a mai făcut de la ultima noastră vizită. Constatăm ca de-a lungul trotuarelor care sunt refăcute, administratorii localității au așezat coșuri pentru resturi menajere, ceea ce reprezintă un lucru bun și util, având un edil-șef tânăr în persoana lui Lucian Feier, care a devenit primar al acestei localități în urma ultimelor alegeri locale. Comuna mai dispune, în centrul ei, de Biserica Ortodoxă Română cu hramul „Sfântul Ilie" care a început să fie construită în annul 1990 și sfințită de către ÎPS Andrei Andreicuț în anul 2009, pe când acesta era Arhiepiscop Ortodox al Arhiepiscopiei Alba Iulia. Tot în centrul comunei se mai află două troițe, iar pe una din ele este scrisă următoarea frază: „Crucii Tale ne închinăm Hristoase Dumnezeule și Sfânta Înviere o lăudăm și ne închinăm". Troița a fost donată localității, de Mărcuș și fiul Sorin, în numele părinților, în anul 2005.

Mai admirăm o școală, o grădiniță, un dispensar și un cabinet stomatologic, unde cei interesați le pot călca pragul.

Localitatea deține magazine cu produse alimentare și industriale, ceea ce face ca locuitorii să nu se mai deplaseze în municipiul Reghin.

Fiindcă localitatea Ideciu de Jos este și stațiune balneolimaterică, în apropierea ștrandului cu apă sărată se află și o pensiune pentru doritorii care vor să petreacă câteva zile în această localitate în curs de dezvoltare.

Seara am părăsit localitatea care ne-a surprins plăcut, văzând multe locuri de o frumusețe rară.

 

Lasă un comentariu