PROGRAME DE ASISTENȚĂ A VÂRSTNICILOR LA DOMICILIU

Distribuie pe:

La inițiativa Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS), Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, 13 iunie 2018, un proiect de hotărâre pentru finanțarea a două programe de interes național destinate persoanelor vârstnice.

Servicii comunitare la domiciliu pentru persoanele vârstnice

Potrivit MMJS, acest program vizează creșterea calității vieții persoanelor vârstnice dependente, singure ori ale căror familii nu pot să le asigure îngrijirea, prin menținerea autonomiei acestora pe o perioadă cât mai lungă, prevenirea agravării situației de dependență și a instituționalizării.

În cadrul acestui program, se vor asigura servicii de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice dependente și vor fi înființate noi unități de îngrijire la domiciliu, publice, în cadrul și în subordinea serviciilor publice de asistență socială (SPAS), din unitățile administrativ-teritoriale în care acestea nu există.

De asemenea, programul va implementa metoda managementului de caz pentru persoanele vârstnice care beneficiază de suport, pentru realizarea unor activități ale vieții zilnice, asigurate de voluntari sau de îngrijitori informali și de servicii de asistență comunitară.

Bugetul total al acestui program este de 25.184.320 lei, din care 3.200.500 lei vor fi alocați pentru anul 2018, 12.592.160 lei pentru anul 2019 și 9.391.650 lei pentru anul 2020.

Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale în care nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială

Prin cel de-al doilea program - „Sprijin pentru autoritățile administrației publice locale din unele unitățile administrativ-teritoriale în care nu s-au înființat sau nu au fost acreditate serviciile publice de asistență socială" - autoritățile administrației publice locale vor fi ajutate să își îndeplinească atribuțiile privind organizarea, administrarea și acordarea serviciilor sociale. Serviciile publice de asistență socială din 1.000 de comune vor fi sprijinite să obțină certificatul de acreditare prin angajarea sau contractarea, în fiecare dintre acestea, a unui asistent social, iar salariile asistenților sociali din aceste servicii vor fi asigurate pentru 24 de luni.

În acest fel, cel puțin 300.000 de persoane aflate în dificultate din comunitățile în care se înființează SPAS vor beneficia de serviciile de asistență socială, de realizarea evaluării inițiale, inclusiv de consiliere și informații referitoare la riscurile sociale și drepturile de protecție socială de care pot beneficia, în vederea depășirii situațiilor de dificultate, precum și de servicii de asistență comunitară.

Bugetul total al acestui program este de 89.216.400 lei, respectiv 12.821.140 lei pentru acest an, 44.608.200 lei pentru anul 2019 și 31.787.060 lei pentru anul 2020.

MMJS mai precizează că fondurile necesare pentru acest an (16.646.266 lei în total, pentru ambele programe) sunt prevăzute în bugetul ministerului.

Lasă un comentariu