AU FOST IDENTIFICATE CELULE SCHELETICE STEM CARE DEVIN OASE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Școala de Medicină a Universității Stanford, citați de descopera.ro, susțin că au reușit să izoleze celulele scheletice stem care devin oase, cartilaje sau stroma, din oasele fetale și de adult.

“Este prima dată când astfel de celule stem, care au fost observate la rozătoare, au fost identificate la oameni. De asemenea, am reușit să creăm celule stem scheletice din celule stem pluripotente, deschizând astfel calea unor noi posibilități terapeutice.

Având în vedere povara imensă cauzată de afecțiunile sistemului osos, credem că identificarea celulelor stem scheletice va duce la diagnostice moleculare și la tratarea acestui tip de boli.

Țesutul scheletic (precum oasele) are un potențial de regenerare excepțional, chiar unele vertebre având capacitatea de a regenera porțiuni întregi din masa lor.

Totuși, la bătrânețe, capacitatea de regenerare a cartilajului scade dramatic, ajungând aproape de zero. Mai mult, atât la rozătoare, cât și la oameni, degradarea țesutului scheletic este accentuată la bătrânețe, ceea ce duce la numeroase afecțiuni ale vârstei înaintate, precum osteoporoza și osteoartrita, dar și alte afecțiuni, precum cancerul”, explică oamenii de știință americani.

Lasă un comentariu