VACCIN EXPERIMENTAL PENTRU PREVENIREA TUBERCULOZEI

Distribuie pe:

Cercetătorii de la compania farmaceutică GlaxoSmithKline (GSK), cu sediul central în Londra, citați de descopera.ro, susțin că au creat un vaccin experimental care poate preveni dezvoltarea tuberculozei la jumătate dintre persoanele cărora le este administrat, fiind posibil să devină primul vaccin nou împotriva acestui virus din ultimul secol.

“Actualul vaccin, numit Bacille Calmette-Guérin (BCG), a fost dezvoltat în 1921 și este administrat de rutină bebelușilor în țările cu rate ridicate de TBC, pentru a preveni o îmbolnăvire gravă. Cu toate acestea, protecția oferită de BCG scade în numai câțiva ani, iar vaccinul nu protejează față de cea mai comună formă de TBC, care invadează plămânii adulților și adolescenților și care poate fi transmisă prin tuse și strănut. În aceste condiții, un vaccin mai eficient este considerat drept esențial pentru controlarea TBC și combaterea infecției rezistente la medicamente.

Vaccinul creat de GSK, cunoscut sub numele de M72/AS01, are rolul să prevină ca TBC-ul latent să devină activ și să provoace îmbolnăvirea. Acesta marchează un moment de referință în lupta cu virusul tuberculozei, chiar dacă rata de eficacitate obținută la adulți, într-un studiu clinic, de 54%, este scăzută comparativ cu imunizarea altor boli.

După o perioadă de urmărire de peste 2 ani, 10 din 1.786 de adulți vaccinați de două ori, au dezvoltat TBC activ, comparativ cu 22 în cazul a 1.787 de adulți cărora li s-a administrat placebo.

Studiul a fost efectuat în Kenya, Zambia și Africa de Sud. Vaccinul a produs mai multe efecte secundare decât placebo, două treimi dintre participanți raportând cel puțin o reacție adversă, de obicei reacții la locul injecției sau simptome de tipul gripei.

Majoritatea voluntarilor fuseseră vaccinați cu BCG și nu erau infectați cu HIV. Persoanele cu HIV sunt mai vulnerabile la TBC pentru că sistemul lor imunitar este slăbit. Rezultatele sunt revoluționare și arată că se pot realiza vaccinuri mai eficiente pentru TBC.

GSK are încredere că poate să obțină rezultate mai bune în viitor, studii clinice mai ample urmând să rafineze programul de dozare a vaccinului și să țintească grupe specifice de pacienți, care ar putea beneficia cel mai mult.

TBC-ul este o boală dificil de vaccinat, pentru că bacteria care o cauzează se poate ascunde de sistemul imunitar, iar cercetătorii nu dispun de markerii protectivi din sânge pentru a prezice dacă vaccinul va funcționa. În consecință, vaccinurile pentru TBC trebuie să fie testate în cadrul unor studii clinice ample, care sunt foarte costisitoare”, afirmă oamenii de știință. 

Lasă un comentariu