Întâlnire de lucru privind analiza raportului final cu tema “Fenomenul cerșetoriei din zona Sighișoara”

Distribuie pe:

O nouă întâlnire de lucru, privind cerșetoria în Sighișoara și zona limitrofă, a avut loc miercuri, având ca temă analiza raportului final pe această temă, informează municipalitatea. Grupul de lucru constituit prin Ordin al prefectului, anul trecut, reunește reprezentanți ai Instituției Prefectului-Județul Mureș, Gruparea Mobilă de Jandarmi “Regele Ferdinand I”, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane, Inspectoratul de Jandarmi Mureș, DGASPC Mureș, CAS Mureș, Inspectoratul Școlar Județean, primăriile comunelor învecinate și conducerile școlilor gimnaziale.

În cadrul Campaniei “Spune NU cerșetoriei”, încă de la înființarea grupului de lucru, au fost inițiate și întreprinse acțiuni concrete - de la distribuirea de material informative conținând mesaje anti-cerșetorie, inclusiv printr-o campanie audio-vizuală derulată la postul local de radio, până la identificarea și luarea în evidență a persoanelor pentru care cerșitul este un modus vivendi, din păcate, mai ales în rândul copiilor. S-a constatat, de către entitățile implicate, că cei mai mulți practicanți ai cerșetoriei sunt minori provenind din comuna Albești și, parțial, din Vânători, peste 100 de copii fiind aduși, zilnic, în municipiu, chiar de propriii părinți și obligați să cerșească.

Problematica abordată de acest grup de lucru rămâne în atenția instituțiilor și autorităților publice implicate, care vor interveni de fiecare dată când apar astfel de cazuri. Grupul de lucru rămâne un exemplu de cooperare și intervenție la nivel județean prin coordonarea acțiunilor comune în demersul asumat pentru eradicarea fenomenului cerșetoriei, cu toate consecințele asupra mediului social: furt, abandon școlar, prostituție, dar, mai ales, sursă de venit pentru părintele asistat social.

Eforturile autorităților implicate se confruntă, din nefericire, cu o legislație insuficientă, incoerentă și contradictorie, în sensul că, pe de o parte, se pledează pentru dezinstituționalizare și reintegrarea minorilor în familia naturală, pe de altă parte - pentru decăderea din drepturile părintești a părinților care își exploatează copiii.

În acest sens, ar fi mai mult decât oportun și necesar că noul prefect al județului să preia și să ducă la bun sfârșit inițiativa predecesorului său, aceea de a solicita parlamentarilor de Mureș să elaboreze proiecte sau modificări legislative în acest domeniu, în lipsa cărora cerșetoria amenință să devină un rușinos brand de țară.

 

Lasă un comentariu