10 OCTOMBRIE, ZIUA NAȚIONALĂ A PRODUSELOR AGROALIMENTARE ROMÂNEȘTI

Distribuie pe:

În parcul din Piața Trandafirilor din Târgu-Mureș, Consiliul Județean Mureș și Direcția pentru Agricultură a Județului Mureș a organizat “Expoziția de produse agroalimentare românești, cu vânzare”, ediția a II-a, cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești.

Deschiderea expoziției a avut loc la ora 10, în prezența oficialităților locale și județene, a agenților economici din județ. Profitând de vremea de afară, foarte generoasă, însorită și călduroasă, mulți târgumureșeni au luat cu asalt standurile producătorilor de produse agroalimentare autohtone. Cele văzute pe standurile producătorilor pot fi apreciate ca fiind un belșug, de foarte bună calitate. Puteau fi achiziționate legume proaspete, produse lactate, miere de albine și produse din miere, prăjituri, conserve de casă, vinuri, sucuri naturale, produse de panificație și multe altele. Avem o relatare din partea unui producător de băuturi, Gyarmaty Mátyás: “Eu sunt din satul Icland. Acolo avem o plantație de coacăze negre, în suprafață de 40 de ari, de trei ani, și, tot ce interesează ca producție, fructul, nu se vinde ca atare, fructul este procesat de noi, astfel că facem sirop de coacăze negre, zeamă curate de coacăze negre, prin presare la rece, fără adaos de apă și fără zahăr și conservare prin pasteurizare. Totodată, facem vin de coacăze negre și, anul acesta, am început să facem și pălincă de coacăze negre. Pălinca are 52 de grade. Se face ca oricare altă țuică, se fierbe în cazan de cupru. În anul acesta, s-a organizat o degustare de vin în Slovacia, unde am participat și noi cu vinul nostru de coacăze negre și am obținut o medalie de argint. Ca efecte benefice pentru organism, a produselor din coacăze, trebuie știut că, coacăzele negre au un conținut foarte ridicat de vitamina C, sunt un foarte bun antioxidant, recomandate celor ce suferă de anemie, având multe efecte benefice. Am început să fim căutați tot mai des de consumatori, să cunoască și să cumpere produse naturale din coacăze negre. Siropul de coacăze negre, la un litru, este la preț de 25 lei, vinul de coacăze negre, 18 lei butelia de 0,75 l, zeama curată de coacăze negre este 50 lei, la un litru”.

Breja Irina: “Suntem de la Batoș, firma AGROMAT. Avem o plantație de meri, de mai multe soiuri: golden, idared, ionared, gala, delicios, dublu delicios. Ferma noastră este o plantație tânără care se extinde pe câteva hectare. Recolta noastră este de produse bio. Am primit standul acesta și vom sta în Târgu-Mureș, pentru vânzare, cât timp ni se va permite. Poate că pe întreaga durată a lunii octombrie. A fost un an foarte bun pentru producția de mere și avem marfă proaspătă pe care s-o oferim spre vânzare.”

Lasă un comentariu