Guvernul a aprobat ordonanța de modificare a Legilor Justiției - Ministrul Toader: “Nu m-am dus la Comisia de la Veneția să cer aprobare...”

Distribuie pe:

Guvernul a adoptat, ieri, ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea Legilor Justiției, demers prin care - a sintetizat premierul Viorica Dăncilă - cele trei acte normative sunt puse în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția, soluție discutată și agreată în cadrul întâlnirii ministrului Toader cu reprezentanții Comisiei, precum și în întrevederea avută de acesta cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Franz Timmermans. Premierul a reamintit că legile respective au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituțională a României.

Potrivit prim-ministrului, actul normativ adoptat reprezintă “o armonizare” a prevederilor legale, astfel încât “să răspundă cât mai bine situațiilor întâlnite în practică, pentru buna desfășurare a actului de justiție”.

“Justiția din România trebuie să fie garanția respectării și apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale românilor, iar abuzurile și imixtiunile în înfăptuirea actului de justiție nu sunt și nu vor fi tolerate”, a declarat Dăncilă.

Ministrul Tudorel Toader a anunțat, la finele reuniunii de ieri a Executivului, că a fost publicată și intră în vigoare, începând de azi, cea de a treia lege a Justiției (privind statutul judecătorilor și procurorilor).

“Pentru corelarea unora dintre prevederile celor trei legi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția, pentru preluarea unora dintre solicitările scrise, explicite, ale Consiliului Superior al Magistraturii, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanță de urgență”, a afirmat Toader.

Printre modificările operate se numără: creșterea vechimii necesare în profesie, în magistratură, pentru cei care vor dobândi funcții de conducere la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA și DIICOT (de la 8 ani la 15 ani), dar și la vechimea de accedere în funcția de procuror DNA sau DIICOT (pentru care va fi necesară o experiență în profesie de 10 ani); transparența, la recomandarea Comisiei de la Veneția, a interviurilor pentru funcții de procuror de rang înalt (în sensul că acestea vor fi transmise în direct, vor putea fi văzute de orice persoană interesată); modificări privind detașările de procurori, inclusiv în funcții de conducere ș.a.

Reamintim că, obligat - potrivit Constituției, să promulge și cea de a treia Lege a Justiției, președintele Klaus Iohannis a opinat că unele modificări aduse statutului judecătorilor și procurorilor “au un impact negativ direct asupra actului de justiție și asupra calității acestuia” (dând ca exemple: modalitățile de numire sau revocare ale procurorilor cu funcții de conducere, extinderea prerogativelor ministrului Justiției, modificarea condițiilor de răspundere a magistraților etc).

O opinie oarecum similară a fost formulată, înainte de ședința Executivului, dar și ieri, după adoptarea OUG, de către procurorul general al Parchetului de pe Lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Augustin Lazăr, potrivit căruia, multe din modificările adoptate vor duce la blocarea activității și imposibilitatea finalizării unor dosare importante aflate în curs de soluționare (dosarul Revoluției, dosarul “10 august”).

Pe de altă parte, analiștii au remarcat că ordonanța, așa cum a fost adoptată, este mai “blândă” decât forma în care a circulat în spațiul public săptămâna trecută, în sensul că s-a renunțat la prevederi controversate precum cele privind răspunderea magistraților sau conferirea ministrului Justiției a atributului de a fi titular al acțiunii disciplinare în cazul procurorilor.

“Sigur: legile justiției sunt, ca orice lege, și ele perfectibile. Probabil, vor fi necesare și alte modificări. Probabil, realitatea va evidenția necesitatea și altor corelări. Dar închei, spunând că am mers de două ori în săptămânile precedente la Comisia de la Veneția, spunând că m-am dus cu draftul de ordonanță în mână, spunând că nu m-am dus să cer aprobare, să cer avizare, ci m-am dus ca să discutăm coordonatele noii reglementări, în acord cu standardele europene, cu standardele Comisiei de la Veneția, la care se raportează celelalte autorități de rang european (...)”, a precizat ministrul Justiției.

Lasă un comentariu