Mărul de Batoș - brand local și național

Distribuie pe:

Duminică, 14 octombrie, a avut loc la Batoș cea de-a XVII-a ediție a Sărbătorii Mărului, sărbătoarea fiind precedată de întreceri sportive și film, derulate în cursul zilei de sâmbătă. Deschiderea oficială a fost precedată de parada călăreților din Goreni, în acordurile Fanfarei municipiului Reghin. Ediția din acest an a fost cea mai reușită dintre toate cele desfășurate până acum. “Poate cel mai important motiv este că aici, în comuna Batoș, sunt o grămadă de oameni faini, cu dorința de a se bucura de această sărbătoare”, a afirmat Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș, fie că vorbim de mere: SC Agromat Batoș SRL, SC Magro SRL (Batoș), SC Agrofar SRL Dedrad, Grigore Ardelean (Dedrad), Ghiță Ardelean (Dedrad), Eugen Oprea și Maria (Dedrad), Ion Micu (Dedrad), Andrei Iarca (Uila), Fiko Attila (Uila), Constantin Carp (Uila), Exploatația Agricolă Iarca și Ciobotă (Uila); pere: Abos Iosif (Uila), Constantin Carp (Uila); miere: Ioan Moldovan (Uila); legume: Nagy Tibi și Eva (Batoș), Ilie Oltean (Goreni), Antal Zoltán (Goreni); produse lactate: SC Magro SRL (Batoș), Dumitru Covrig (Batoș), Csaki Mircea (Batoș); struguri: Ilie Mărcuș (Batoș); dulcețuri, siropuri, zacuscă: Dealurile Uilei; sau oțet - SC Aceto SRL, ei au fost cei care vor da savoare “Sărbătorii Mărului” din acest an.

“Ca în fiecare an, vreme de 17 ani consecutiv, fără întrerupere, primăria și Consiliul local Batoș organizează, în cea de-a doua duminică a lunii octombrie, Sărbătoarea Mărului, motiv cu care țin să mulțumesc membrilor Consiliului local, domnului viceprimar Ioan Gliga, angajaților primăriei, producătorilor de orice fel din comuna Batoș și nu numai, sponsorilor și tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acestei sărbători. Trebuie să amintesc faptul că în acest an, localitatea Goreni este cea care s-a ocupat de Casa comunei Batoș, de tot ce s-a întâmplat în mod special pentru defilarea care au făcut-o, pentru felul în care s-au prezentat, prin care au arătat lumii întregi că la Batoș multiculturalitatea este la ea acasă. La loc de cinste au fost călăreții îmbrăcați în straie românești, ungurești și săsești, prin care transmitem mesajul că la noi există bună înțelegere. Tot în acest an am avut o echipă de tineri care s-au oferit să se implice în promovarea și organizarea acestei sărbători, fapt pentru care le mulțumesc următorilor: Vizi Imre, Bianca Tămășan, Ioana Gõllner, Alin Păcurar, Florin Marian, Kantor Imre-Zoltan și mulți alții. Ne-am străduit cu toții să pregătim o sărbătoare frumoasă. Consider că au fost suficiente motive ca lumea să se simtă bine, în primul rând că în 2018 este Anul Centenar al Marii Uniri. Alt motiv este că am avut parte de o vreme frumoasă, cum demult nu am mai avut parte la Sărbătoarea Mărului, precum și faptul că anul agricol 2018 a fost unul bogat, cu mult belșug, lucru care s-a putut vedea în standurile producătorilor. Poate cel mai important motiv este că în comuna Batoș sunt o grămadă de oameni faini, cu dorința de a se bucura de această sărbătoare”, a conchis Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș. Oficialitățile prezente la deschiderea oficială: Mircea Dușa, prefectul județului Mureș, Marius Pașcan - deputat, Vasile Gliga, președintele PSD Mureș, Maria Precup, primarul municipiului Reghin, consilieri locali și județeni, primarii comunelor Fărăgău - Ioan Milășan, și Vătava - Zaharie Șular.

“Îmi face o deosebită plăcere să fiu prezent la această mare sărbătoare a comunei Batoș. Mărturisesc faptul că de vreo 5 ani domnul primar Dinu Cotoi mă tot invită să particip la Sărbătoarea Mărului, unde cinstim rodul toamnei și venerăm munca oamenilor și poate că nu am găsit timpul necesar pentru a veni în această zonă foarte frumoasă pe care o cunosc foarte bine. Cu mulți ani în urmă, când eram licean, participam la Uila la recoltarea merelor și ne făcea plăcere, copii fiind, ziua munceam, iar seara petreceam împreună, gazdele noastre de atunci având grijă ca munca noastră să fie răsplătită. Este o zi frumoasă nu doar din cauza timpului minunat, ci prin faptul că sărbătorim mărul în acest an al Centenarului, când toți românii trebuie să simtă românește, să respecte simbolurile naționale, să-și aducă aminte de înaintașii noștri, cei care au făcut ca România să fie întreagă, să fie ceea ce este astăzi”, a afirmat Mircea Dușa, prefectul județului Mureș.

“Îmi revine misiunea de a vorbi și în numele producătorilor de mere și vreau să încep prin a mulțumi lui Dumnezeu pentru această zi frumoasă, dar mai ales pentru această recoltă minunată pe care nu am mai avut-o de când sunt în agricultură, în ce privește producția de mere. Tuturor producătorilor de mere le doresc să aibă parte să valorifice acest dar minunat de la Dumnezeu, să putem deveni eficienți în cultura mărului mai departe, pentru că se știe că ani la rând au fost probleme, sunt fermieri care au trebuit să închidă din lipsa producției și nu am fost sprijiniți în momentele grele de guvernare. Dacă tot am adus vorba de guvernare, trebuie să vedem partea plină a paharului, drumul către Batoș până la Bistrița e asfaltat, iar în cursul săptămânii viitoare primarul din Batoș va merge la Ministerul Dezvoltării pentru un contract de 6 milioane de lei pentru asfaltarea străzilor din Batoș”, a afirmat Vasile Gliga, președintele PSD Mureș. În continuare au fost premiate Cuplurile de Aur, și cei mai merituoși elevi. Cuplurile de Aur: Pantea Ilie și Aurelia, Szekely Augustin și Rozalia, Crușitu Gheorghe și Ana, precum și elevii Ungvary Monica, Sabina Gliga, Maria Ramona Chibulcutean.

A urmat programul artistic pe scena amenajată în centrul comunei. Au participat mai multe ansambluri și grupuri folclorice, respectiv soliști de muzică populară. A fost prezent și Ansamblul Artistic Profesionist “Mureșul”, din Târgu-Mureș, cu secția română și maghiară. În încheiere au fost recitaluri susținute de Vizi și trupa Nightlosers.

Lasă un comentariu