Sărbătoare spirituală și culturală, la Parohia Ortodoxă Logig

Distribuie pe:

Duminică, 28 octombrie 2018, a fost o zi sfântă, o zi de mare însemnătate în viața Parohiei Ortodoxe Române Logig, întrucât Biserica Ortodoxă din Logig, care poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, a îmbrăcat straiele cele luminoase, cele de sărbătoare, pentru a-și prăznui și cinsti pe ocrotitorul său cel sfânt, în cadrul unor manifestări spirituale, culturale și științifice. Tot cu acest prilej, în cadrul acestei comunități s-a cinstit așa cum se cuvine și Centenarul Marii Uniri, împlinirea dezideratului de veacuri al poporului român, transformarea visului în realitate.

De la ora 9.00, în Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie din Logig, s-a săvârșit Slujba Utreniei, după care s-a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către un sobor de preoți, format din: pr. Consilier Oliviu Botoi, pr. Vasile Chiorean Logigan, pr. Vasile Chiorean, pr. dr. Claudiu Dorin Chiorean (inspector școlar), pr. Protopop Nicolae Gheorghe șincan,

pr. Iulian Suciu, pr. Vasile Bugnar - parohul Logigului. În cuvântul de învățătură, rostit la sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele consilier Oliviu Botoi a vorbit celor prezenți despre însemnătatea acestei zile binecuvântate, despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, ocrotitorul bisericii, despre pericopa evanghelică a duminicii, prin toate acestea a sădit în sufletele celor prezenți dragostea de Dumnezeu, de Sfânta Biserică, a semănat cuvântul Evangheliei pentru a aduce mângâiere sufletească, întărire în credință și înălțare duhovnicească.

De la ora 12.00, tot în biserică, a avut loc un moment cultural de înaltă ținută prilejuit de lansarea cărții “Monografia Parohiei Ortodoxe Române Logig, Județul Mureș”, autor fiind părintele Vasile Chiorean Logigan, originar din localitatea Logig. Despre această lucrare memorabilă, precum și despre vasta personalitate a autorului au susținut expuneri: părintele Oliviu Botoi, consilier cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei; dr. Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene pentru Cultură Mureș; pr. protopop Nicolae Gheorghe șincan; prof. dr. Florin Bengean, istoric și teolog, care a fost și moderatorul acestei întâlniri plăcute, cu o carte deosebită. Apoi, autorul, părintele Vasile Chiorean Logigan, a vorbit despre tainele realizării acestei lucrări și a acordat autografele de rigoare. Sfinția sa s-a revăzut cu acest prilej cu consătenii săi dragi. Plecat din satul Logig, părintele Vasile Chiorean Logigan a făcut din orice colț al acestei țări pe unde i-a îndrumat Dumnezeu pașii, un loc unde să se simtă acasă. A sfințit locurile prin care a trecut cu valoarea sa umană, sfințitoare și intelectuală. Părintele Vasile Chiorean Logigan a avut dintotdeauna și are și astăzi un singur ideal: acela de a se dărui cu totul Bisericii lui Hristos și neamului dreptcredincios românesc.

Prin această nouă lucrare memorabilă, intitulată Monografia Parohiei Ortodoxe Române Logig Județul Mureș, părintele Vasile Chiorean Logigan intră în legătură istorică și spirituală cu trecutul satului său natal. Prin această carte, sfinția sa depășește limitele vieții spirituale, prezentând în ansamblu toate elemente esențiale ce țin de viața comunității din Logig. Logigul este o frumoasă așezare și, totodată, un ținut mirific și binecuvântat de Dumnezeu cu atâtea frumuseți. Cartea părintelui Vasile Chiorean Logigan dă mărturie despre frumusețea locurilor și a oamenilor de aici, precum și despre faptele minunate ale celor de dinaintea noastră.

Pentru sfinția sa, Logigul reprezintă acea vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului, a dragostei și a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toți cei care simt românește și a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc. În această carte, părintele Vasile Chiorean Logigan își cinstește satul natal cu valorile sale nemuritoare și aduce mărturie despre viața spirituală a acestei comunități. De la ora 14.00, la Căminul Cultural din Logig, a avut loc un program cultural artistic, dedicat Centenarului Marii Uniri. După alocuțiunea susținută de părintele Vasile Bugnar, parohul ortodox al Logigului, prin care a mulțumit tuturor celor care și-au adus aportul la desfășurarea și reușita acestui eveniment, a urmat cuvântul domnului Teodor Vultur, primarul comunei Lunca, apoi prof. dr. Florin Bengean a susținut o expunere în care a vorbit despre Centenarul Marii Uniri, sărbătoarea românilor. A urmat un program cultural-artistic susținut de: Ovidiu Furnea, Ansamblul Vatra Dorului, Angel Avram, Alexandra Bugnar (care a fost și prezentatoarea momentului artistic), Costi Dumitru, Adriana Dunca, Adriana Niculici, Paul Miclea, Maria Suciu, Raul Alex Moldovan, Maria Emanuela Câmpean, Mădălina Rațiu, care au susținut recitaluri de muzică populară și patriotică.

A fost un eveniment cultural-spiritual de înaltă ținută, marcat de momente de sfințenie, de emoție, de nostalgia revederii locurilor și oamenilor reîntoarcerii la origini. Prin oamenii minunați pe care i-a dat de-a lungul timpului, precum și prin istoria, cultura, tradiția și spiritualitatea sa, Logigul, o comunitate cu existență istorică extrem de îndelungată, cu rânduieli, obiceiuri și tradiții în conformitate cu spiritul poporului român, reprezintă un punct de reper pentru spațiul transilvănean, o vatră pentru întreg neamul românesc.

 

Lasă un comentariu