Informații utile pentru pacientele care au suferit operație de rezecție totală sau parțială a sânului - Subprogramul de reconstrucție mamară

Distribuie pe:

Subprogramul de reconstrucție mamară funcționează încă din anul 2014, în cadrul Programului Național de Oncologie, derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), informează instituția pe site-ul propriu.

Acesta se adresează pacientelor care au suferit o operație de rezecție totală sau parțială a sânului (mastectomie) din cauza unei boli oncologice.

Ce se finanțează în cadrul programului?

Costul endoprotezelor necesare pentru reconstrucția mamară este suportat din bugetul programului. Endoprotezele se achiziționează de spitalele incluse în program, spitale care efectuează și operația de reconstrucție mamară.

Care sunt centrele care derulează programul?

Programul se derulează prin 19 spitale din 9 centre: București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Oradea, Timișoara, pe lista acestor unități medicale figurând și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Pe ce criterii sunt selectate beneficiarele subprogramului?

Criteriul de includere a pacientelor pe lista beneficiarelor subprogamului este evaluarea oncologică de etapă, efectuată de medicul specialist, care avizează explicit indicația de reconstrucție mamară, imediată sau secundară.

Cine nu poate fi inclus în subprogram?

În subprogram nu pot fi incluse însă pacientele care au contraindicații medicale: cele aflate într-o terapie oncologică care nu permite efectuarea tratamentului reconstructiv, și cele cu afecțiuni sistemice severe, care în urma evaluărilor medicale interdisciplinare contraindică intervenția sau anestezia generală.

Din datele furnizate de CNAS (www.cnas.ro), în acest an, în cadrul subprogramului s-a prevăzut tratarea a 165 de paciente care necesită reconstrucție mamară, costul mediu prevăzut pe bolnavă fiind de 2087 lei. Până la 30 august a.c. s-au efectuat 137 de endoprotezări mamare.

“În prezent, CNAS lucrează la proiectele actelor normative care vor reglementa derularea programelor naționale de sănătate, inclusiv a subprogramului de reconstrucție mamară, pentru anii 2019 - 2020. În acest context, instituția așteaptă de la specialiștii din domeniul medical, propuneri de îmbunătățire a programelor și subprogramelor naționale de sănătate în beneficiul pacienților și care să asigure, totodată, creșterea eficienței utilizării fondurilor alocate în acest scop”, se mai precizează pe site-ul menționat.

Lasă un comentariu