Club de nutriție săptămânal, Sănătate prin alimentație, la bistro vegetarian New Life!

Distribuie pe:

Nutriția pe înțelesul tuturor este programul foarte reușit susținut de specialiști și urmărit de mine ani de zile, care acum s-a reluat și se desfășoară săptămânal la restaurantul vegetarian, aș putea spune vegan, New Life. Cuvântul de bun venit de miercuri seara a fost ca de obicei al patronului Daniel Seniuc, apoi medicul Cristina Maria Criste a explicat ce înseamnă nutriția, factori decisivi care influențează sănătatea, reguli pentru menținerea sau redobândirea stării de sănătate, echilibrul hidric, activitate fizică și odihnă, calorii sau cantitate alimentară, alimente capcană, noua piramidă alimentară și repercusiunile sale asupra sănătății, macronutrienții și porțiile estimative ale celor mai consumate alimente. Despre relația dintre alimentație și psihicul uman a vorbit Loredana Codruța Ungureanu, importanța alimentației în viața socială, când ne formăm propriile obiceiuri alimentare, modul de a gândi și starea noastră de spirit care ne influențează pofta de mâncare. Alimentul săptămânii a fost prezentat de Teodora Maria Mureșan, alimentul wow care trebuie introdus în alimentația de zi cu zi, pseudo/cereala care bate carnea.

Învață să gătești sănătos a fost genericul și de această dată, s-a preparat pateu de linte și salată de legume cu quinoua, s-a pledat pentru un stil de viață sănătos. Despre orarul meselor, trebuiesc servite la ore fixe în funcție de programul individual, spre marea mea surprindere, nu două mese cum s-a spus data trecută, ci trei mese principale și două gustări, micul dejun să fie cea mai consistentă masă a zilei, iar dacă cina este copioasă, cea mai consistentă masă trebuie să fie prânzul. Nu trebuie să treacă mai mult de 5/6 ore de la ultima masă servită până la următoarea, micul dejun să se servească într-o jumătate de oră de la trezire, atunci organismul devine conștient.

Cina trebuie să se servească cu 2/3 ore înainte de culcare pentru un somn liniștit și prevenirea depunerii țesutului adipos, după servirea mesei nu se recomandă efort, dar nici somn, o plimbare ușoară sau corpul menținut vertical. Mâncarea se servește într-un mediu liniștit, fără grabă, se mestecă mult fiecare înghițitură pentru a evita durerile de stomac și balonarea. Alimentele să nu fie reci sau fierbinți, întotdeauna o mâncare mai călduță se va digera mai bine, fructele se preferă dimineața, iar legumele la prânz și seara. Deserturile și dulciurile nu se mănâncă imediat după masă, fiindcă îngreunează digestia.

Supele nu trebuie amestecate cu smântână, ci separat, iar grăsimea se îndepărtează. Se preferă mâncarea fiartă, la cuptor, dacă totuși se gătește cu ulei, trebuie schimbat după al doilea gătit. Se preferă uleiul de măsline pentru salate. Se recomandă o felie de pâine pe zi, cel mult două. Sarea este preferabil să fie înlocuită de condimente, dar ele să nu fie prea iuți. Consumul de lichide este extrem de important, benefic pentru hidratarea organismului, apa se bea des și cu gurițe mici. După masă trebuie să se aștepte 15 minute și doar apoi bem apa care să fie la temperatura camerei. O altă conferință interesantă de nutriție, Metabolic balance, a fost ținută de Michaela Stein din Germania, la hotel Plaza, însoțită de o doctoriță din Sibiu și una din Mureș, dar asupra acesteia voi reveni cu alt prilej. Așadar, foarte interesante informații de la medicii nutriționiști.

 

Lasă un comentariu