PERTURBATORII

Distribuie pe:

Nu de puține ori, de când a început sezonul rece, am auzit târgumureșeni plângându-se de puzderia de ciori care împânzesc copacii rămași fără podoaba de frunze, clădirile sau liniile de înaltă tensiune suspendate între blocuri, perturbând liniștea. Temute, disprețuite, urâte, ironizate, urmărite, vânate sau exterminate, ciorile au ieșit mereu învingătoare, pătând parcă cu penajul lor sinistru peisajul și așa lipsit de alb al orașului.

Aceste rânduri sunt menite să schimbe pe cât posibil percepția ostilă asupra familiei Corvide reprezentată în România prin 8 specii. Sedentare de felul lor și sociabile, ciorile se adună în colonii care nu se tem de om și care au învățat să trăiască alături de el, profitând chiar de pe urma lui. Poate nu știați, dar cioara este singura viețuitoare care are proporția creier/volum corporal întrecută doar de om. Cele mai inteligente păsări din lume, ciorile sunt capabile să folosească unelte în căutarea hranei.

Folosindu-se de aceste însușiri, omul a reușit să își facă din cioară un ajutor de nădejde și exemplu în acest sens îl reprezintă Parcul Puy du Fou din vestul Franței, unde, 6 exemplare din familia Corvide au fost antrenate să strângă gunoaiele aruncate pe jos de vizitatori. De fiecare dată când păsările depozitează resturi în coșurile de gunoi, ele primesc o recompensă. Motivația acestei colaborări este nu numai curățenia, ci și conștientizarea oamenilor privind aruncarea gunoaielor pe jos.

Până la urmă, viața nu poate fi privită numai în alb și negru chiar și în ceea ce privește perturbatorii liniștii noastre, omul fiind cel care poate stabili nuanțele cotidianului său. Prietenul poate fi dușman și dușmanul poate fi prieten oricând, depinde doar de modul în care alegem să ne exprimăm existențial.

Lasă un comentariu