22 DECEMBRIE, CEA MAI SCURTĂ ZI DIN AN!

Distribuie pe:

Chiar dacă este recunoscut faptul că iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, și anume solstițiului de iarnă, legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

Potrivit Observatorului Astronomic, axa polilor Pământului își păstrează direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinată cu 66° 33' față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge, în decurs de un an, cercul sferei cerești numit „ecliptică", a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27'.

La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27' sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului", ceea ce explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27' la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest.

Ținând cont de latitudinea medie a țării noastre, de 45° - la numai 21° față de orizont, în acest an, solstițiul de iarnă va avea loc la data de 22 decembrie 2018, ora 00.23, durata zilei având valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții, valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute.

Începând cu această dată, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător, până în jurul datei de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară, cu cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte.

Lasă un comentariu