ROMÂNIA, FELICITATĂ DE SOCIETATEA INTERNAȚIONALĂ DE FILOLOGIE - ACADEMICIANUL EUGEN SIMION, DISTINS CU MEDALIA DE AUR PENTRU FILOLOGIE “ALFRED NOBEL” PE ANUL 2018

Academicianul Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură a Academiei Române, este câștigătorul pentru anul 2018 al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, acordată de Societatea Internațională de Filologie, informează Biroul de presă al Academiei.

De aproape un secol, Societatea Internațională de Filologie acordă, o dată la cinci ani, Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, în semn de înaltă recunoaștere a valorii de excepție a lucrărilor în domeniul gramaticii sau criticii și istoriei literare.

Academicianul Eugen Simion, laureatul din acest an, este critic și istoric literar, eseist și editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie și Teorie Literară “G. Călinescu” al Academiei Române.

Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române. A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără “Dicționarul general al literaturii române”, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, “Opere fundamentale”, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române.

Este membru al Academiei Europaea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena, al Academiei de Științe din Moldova și, recent, al Academiei de Științe și Litere din Serbia.

În scrisoarea remisă Academiei Române, Societatea Internațională de Filologie adresează felicitări laureatului, academicianului Eugen Simion, și României.

Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019, la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg și va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în țara de origine a laureatului, România, se precizează în comunicat.

 

Lasă un comentariu