DESCĂLȚATUL LA INTRAREA ÎN LOCUINȚĂ NE SCAPĂ DE MULTE BOLI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Houston, citați de descopera.ro, susțin că ar trebui să ne descălțăm imediat după ce am intrat în casă, altfel riscăm boli grave, din cauza bacteriilor și microbilor adunați pe talpă.

“În cadrul studiului nostru, am recoltat probe microbiene de pe pantofii a 89 de participanți, după ce aceștia au mers în diferite locuri (trotuare, băi publice, podele de restaurante).

Astfel, am descoperit că microbii și bacteriile de pe talpa pantofilor se pot transmite cu ușurință pe suprafețele din casă. Desigur, nu toți microbii pe care îi luăm din mediul extern sunt dăunători, însă pe 26,4% din pantofi am găsit bacili Clostridium difficile, care provoacă diaree sau inflamarea colonului.

În plus, am descoperit o cantitate semnificativă de E.coli și Listeria monocytogenes, alte bacterii ce provoacă boli. Dacă asupra adulților sănătoși care își curăță frecvent locuința, bacteriile de pe pantofi nu reprezintă un pericol iminent, altfel se pune problema în cazul copiilor și al persoanelor în vârstă, care au imunitatea mai scăzută și sunt vulnerabili la infecții.

Pe tălpile pantofilor, se găsesc și toxine periculoase, inclusiv pesticide dăunătoare. Pe lângă acest lucru, 98% din praful metalic de afară pătrunde în casă prin intermediul pantofilor.

Totodată, partea exterioară a încălțării găzduia peste 420 de bacterii, printre care și cele care cauzează meningită.

Aceste bacterii rămân pe încălțăminte mult timp și sunt purtate pe o distanță mare în locuință, de aceea cel mai bine ar fi să ne descălțăm înainte de a intra în casă, pe partea exterioară a ușii, sau măcar să avem un mic holișor în care să ne lăsăm pantofii.

De asemenea, recomandăm să vă spălați încălțămintea după fiecare folosire, astfel bacteriile sunt înlăturate în proporție de 90%”, afirmă oamenii de știință americani. 

Lasă un comentariu