LA 1 IANUARIE 2019, A INTRAT ÎN VIGOARE PRIMUL PROGRAM GUVERNAMENTAL DE ECONOMISIRE PENTRU MINORI

Distribuie pe:

La 1 ianuarie 2019, a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.104/2018 privind înființarea contului de economii Junior Centenar, prin care Guvernul a deschis câte un cont de economii pe numele fiecărui minor din România.

Astfel, cei care doresc să asigure venituri viitoare pentru copiii lor și să beneficieze de avantajele acestui program (o primă anuală de la stat de 600 lei și o dobândă anuală de 3%), trebuie să depună minimum 1.200 de lei pe an, iar statul va oferi 600 de lei în plus, la care se va adăuga și o dobânda de 3%.

Identificarea, pe baza codului numeric personal

Potrivit actului normativ, codul IBAN este același pentru toți copiii, diferențierea plăților și a sumelor în cont, făcându-se după numele și prenumele copilului și codul numeric personal (CNP), pe care părintele le va trece pe ordinul de plată. Astfel, fiecare cont curent are un număr unic de identificare, format din 24 de caractere, care permite identificarea beneficiarului plății, chiar dacă plătitorul nu specifică niciun alt detaliu cu privire la contul unde trebuie să ajungă banii.

Cine poate depune bani în contul Junior

În contul unic Junior, deschis la Trezorerie, oricine poate depune orice sumă dorește. Plata se poate face prin depunere în numerar fie la orice trezorerie, fie la poștă, prin mandat poștal, fie prin ordin de plată de la bancă sau internet banking.

De precizat că, în documentul de plată, la rubricile destinate beneficiarului, trebuie completate obligatoriu numele și prenumele copilului beneficiar și codul numeric personal al acestuia, astfel încât de banii depuși să beneficieze copilul pentru care s-au depus.

Ce sumă trebuie depusă

Pentru a beneficia de prima de 600 de lei pe an și de dobânda de 3%, trebuie depusă suma minimă de 1.200 de lei pe an, adică aproximativ 100 de lei pe lună.

Chiar dacă suma depusă anual ar fi mai mare, fiecare părinte putând decide singur cât vrea să depună în contul copilului (dar nu mai mult de 100.000 de euro anual), statul va acorda aceeași primă, de 600 de lei anual, care se va aduna la banii depuși de părinți.

Când pot fi scoși banii din cont

Banii depuși în contul Junior Centenar sunt blocați până când minorul va împlini vârsta de 18 ani. De exemplu, pentru un copil născut în anul 2018, statul va vira primele și dobânzile abia în anul 2036, dacă se va respecta suma minimă depusă de părinți. Astfel, la împlinirea vârstei de 18 ani, copilul ar trebui să aibă în cont 21.600 de lei, la care se vor acorda prime în valoare de 10.800 de lei și dobânzile aferente.

Există, însă și excepții, când banii pot fi scoși mai devreme, și anume: dacă minorul este grav bolnav (în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea în cazul bolilor cu risc de deces, respectiv boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații, sau în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psiho-neuro-motorie) sau dacă intervine decesul.

Dacă retragerea banilor are loc mai repede, în suma retrasă vor fi incluse dobânda și primele calculate la zi.

Motivarea programului

În expunerea de motive, Guvernul arată că era necesară consolidarea sistemului economic prin economisire și investire pe perioada activă a individului și prin obligația statului de a contribui la dezvoltarea armonioasă a copiilor prin susținerea procesului de educare continuă a acestora.

“Este necesară, fără întârziere, asigurarea unui surplus financiar pentru copii, la vârsta de 18 ani, crearea unui instrument de bunăstare pentru fiecare copil, prin includerea în sistemul de economisire. Se simte nevoia unei soluții viabile economic, prin care beneficiarii, odată cu încheierea perioadei școlare, să dețină o rezervă financiară care să finanțeze studiile universitare sau să acopere lipsa de venituri după acel moment.

Astfel de măsuri au fost solicitate și de Uniunea Europeană, în acest sens recomandând ca în perioada 2018 - 2019 România să întreprindă astfel de acțiuni”.

***

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la 1 ianuarie 2018, în România trăiau 3.685.491 de copii cu vârsta între 0 și 17 ani inclusiv, iar în perioada ianuarie - august 2018 s-au născut 123.757 de copii, ceea ce înseamnă că de acest program de economisire ar putea beneficia, în prezent, aproximativ 3.810.000 de minori.

Lasă un comentariu