SCHIMBĂRILE CLIMATICE AMENINȚĂ VIITORUL PLANETEI

Distribuie pe:

În deceniile următoare, mai mult de un sfert de milion de oameni ar putea muri, anual, ca urmare a schimbărilor climatice, potrivit unui nou studiu de evaluare.

În 2014, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) estimase că, în perioada 2030-2050, schimbările climatice ar duce la aproximativ 250.000 de decese în fiecare an, din cauza unor factori precum malnutriția, stresul (provocat de căldura excesivă) și malaria.

Cele mai recente informații, publicate săptămâna trecută în The New England Journal of Medicine, arată că a fost vorba de o “estimare conservatoare”. Acest lucru se datorează faptului că nu s-au luat în considerare și alți factori legați de climă, care ar putea afecta rata de decese - cum ar fi deplasările masive de populație și reducerea productivității muncii agricultorilor, din cauza temperaturilor extrem de ridicate, a declarat pentru CNN, dr. Andrew Haines, co-autor al studiului, epidemiolog și fost director al London School of Hygene and Tropical Medicine.

În plus, estimarea OMS nu a ținut cont de bolile și de decesele legate de disfuncționalități ale serviciilor de sănătate cauzate de fenomene climatice extreme, a spus specialistul.

Noul studiu menționează că numai reducerea producției de alimente ar putea mări numărul deceselor la 529.000 până în 2050.

Până în 2030, schimbările climatice ar putea determina, de asemenea, creșterea gradului de sărăcie pentru încă 100 de milioane de oameni, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, fapt ce îi va face mai vulnerabili la efectele acestor schimbări asupra sănătății.

Toate acestea subliniază nevoia de investiții și politici de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și de promovare a unor modalități eficiente de atenuare a efectelor schimbărilor climatice asupra sănătății, se arată în raport.

“Schimbările climatice provoacă traume, boli și decese, estimându-se că riscurile vor crește substanțial, amenințând sănătatea multor milioane de oameni”, se arată în raport. “Pericolele asupra sănătății, cauzate de schimbările climatice impun acțiuni hotărâte din partea profesioniștilor în domeniu și a guvernelor, pentru a proteja sănătatea generațiilor actuale și a celor viitoare”, conchid autorii studiului. (sursa - livescience.com)

 

Lasă un comentariu