BUNICI PE CATEGORII?!

Distribuie pe:

Aflat cu treburi prin spitalele târgumureșene, întâmplător (!) întâlnesc câțiva pensionari cărând niște pachețele cu alimente. Prea arătau a fi la fel și “comercial” ambalate, încât să nu îndrăznesc a-i întreba de unde le-au obținut?! Știți cum este, curiozitatea pensionarului...

Din discuțiile cu acei vârstnici aflu detalii interesante: venitul pensiei sub 1.500 lei, o copie de pe cupon și cartea de identitate, formalități necesare pentru a intra în programul “Să ne ajutăm Bunicii”, inițiat de către Administrația Primăriei Târgu-Mureș.

Caut locul unde pot preda aceste acte și, consultându-mă cu agenții care colectau aceste date, constat cu surprindere că îndeplinesc condițiile de a “beneficia” și eu de acest program!

Stând și analizând această acțiune ce vine în ajutorul celor defavorizați, semeni ai noștri, m-au cercetat o mulțime de gânduri!

În primul rând glasul lui Iisus îmi suna ca un ecou în ureche: “Adevărat vă spun că, ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie mi-ați făcut!” (Matei 25:40).

Tresar cuprins de un sentiment creștin pe care numai în sufletul acestui popor îl poți găsi, care știe, caută și găsește orice formă de întrajutorare. Căci așa suntem noi clădiți sufletește, la vatra satului, împrumutându-ne unii altora sau săracului nevoiaș, o cupă de făină.

Înainte de a încheia comentariul acestui gest autentic creștinesc, mă chinuiesc numeroase întrebări de la care nu am pretenția unui răspuns oficial! Răspunsul să-l caute fiecare în sinea sa:

1. Din totalul pensionarilor târgumureșeni, cei cu venituri peste 1.500 de lei, nu vor primi aceste pachete (ajutoare)! Ei nu tot bunici se cheamă?!

2. Din totalul pensionarilor târgumureșeni, cei cu “drept de ajutor”, mulți nu vor putea beneficia (consuma) de aceste alimente din motive de sănătate sau din convingeri confesionale legate de carnea de porc!

Și aici aceeași lacună a studiului de impact ale acestei acțiuni, pe care, să mă ierte domnii organizatori amintiți la început, o întrevăd a fi făcută destul de superficial!

3. De la data când s-a lansat această acțiune (noiembrie 2018), mulți pensionari au aflat târziu despre aceasta, deci pe drept vorbind, unii dintre semenii noștri s-ar putea considera defavorizați?!

În contextul acestor câteva întrebări mi-am făcut curajul în a-i întreba pe câțiva domni care făceau parte din echipa de distribuitori a acestor pachete!

La început mi s-a răspuns cu ironie, catalogând sugestiile mele niște “mofturi” de pensionar ramolit, căutător de noduri în papură!

Poate că acesta va fi și răspunsul celor din Primărie, în loc să ne zică direct: cum de s-a ajuns aici încât “bunicuțul” pensionar să se mai bucure încă la bătrânețe de nostalgia anilor petrecuți la “statul la coadă”!

Tot aici la “stat...”, mi-a fost dat să întâlnesc un om cu inima largă, mai mare decât sala plină de pachete, gata spre livrare! Un domn întreprinzător, pe nume IUGA MIHAI, care, în colaborare cu Primăria Târgu-Mureș, alături de o mână de subalterni, pregătesc peste 14.000 de pachete, de două ori pe săptămână, ca în zilele de marți și joi, între orele 9.00-16.00, bunicii noștri să fie serviți cu promptitudine, într-un mod cât de cât civilizat!

- Totuși, văd că aveți multe pachete, ce veți face cu ele dacă mai rămân?

- Le aruncați? - întreb eu!

- Nicidecum, îmi răspunde domnul din fața mea. Noi, în colaborare cu Primăria Târgu-Mureș, distribuim aceste pachete la un Centru de copii ai străzii, la un Azil de Bătrâni și, în timpul iernilor geroase, oamenilor străzii din diferite puncte ale orașului.

Discuția cu acest domn, IUGA MIHAI, m-a zguduit în toată ființa mea, încât nu mi-am putut stăpâni o lacrimă pe care o zăresc și pe fața acestui domn, căruia nu mă sfiesc să-l scriu cu litere majuscule, cât inima lui de dăruitoare!

Doar atât mai pot să-i încurajez pe inițiatorii acestui program, cu bunele și lipsurile lui, printr-un verset Biblic: “Aruncă-ți pâinea pe ape și după multă vreme o vei găsi iarăși”! (Eclesiastul 11:1)

Și cine știe dacă nu bunul Dumnezeu a făcut ca apele să le întoarcă în timp pâinea bunicilor noștri, care a fost aruncată (dăruită) cu iubire celor aflați în nevoi!

Aceeași dorință o vreau împlinită pentru toți cei cu inima deschisă spre a dărui în Domnul!

 

Lasă un comentariu