PUNE GRIPA ȘI VIROZELE PE FUGĂ!

Distribuie pe:

E sezonul virozelor respiratorii. Simptomele precum nasul înfundat, strănuturile, răgușeala, durerile de cap îți sunt mai cunoscute decât ți-ai fi dorit. Ce-ar fi, totuși, ca în acest an să scapi de grija lor? Iată cum.

Pune virozele pe fugă!

Din toamnă până în primăvară, răceala te pândește peste tot: la serviciu, în mijloacele de transport în comun, chiar și acasă. Nici grădinițele sau școlile nu sunt ferite de virusurile responsabile de guturaiul de sezon sau de gripă. Tot ce poți să faci este să te înarmezi bine, pentru a putea combate cu succes răceala, atunci când dă târcoale familiei tale. Iar pentru a-ți cunoaște adversarii, iată câteva repere.

Cum se manifestă?

Când ești răcit: îți curge și ți se înfundă nasul, îți lăcrimează ochii, te doare capul, ai febră, te simți obosit, strănuți sau tușești, te ustură în gât, ai urechile înfundate... O răceală obișnuită nu durează mai mult de o săptămână. Dacă manifestările depășesc acest interval și, în plus, se agravează, este cazul să te adresezi unui medic.

Atenție, se ia!

Este suficient un singur strănut sau tusea persoanei de lângă tine pentru ca și tu să răcești. Picăturile invizibile din secrețiile nazale și faringiene eliberate în timpul strănutului ajung la o distanță de 45 cm. Iar dacă o persoană care strănută duce mâna la gură și apoi pe bara din autobuz, ceilalți călători sunt expuși și ei riscului de a se îmbolnăvi. O metodă eficientă de a-i proteja pe ceilalți când ești răcit este să duci batista la gură când strănuți sau tușești.

Cum te poți proteja

Principalul sfat al specialiștilor pentru a scăpa de nesuferitul guturai este simplu: să te speli des pe mâini.

Iar împotriva gripei, singura metodă sigură este vaccinarea antigripală, care se face toamna, în lunile octombrie-decembrie. Vaccinul antigripal își face efectul la trei săptămâni după injectare și te protejează timp de minimum 6 luni. Înainte de a-ți face vaccinul, trebuie să te asiguri că nu ești alergic la substanțele componente ale acestuia, cum ar fi albușul de ou. Persoanelor cu imunodeficiențe și copiilor sub 6 ani, li se recomandă vaccinarea de două ori la interval de 4 săptămâni.

La 1-2 zile de la vaccinare pot apărea unele efecte secundare: reacții locale, febră, dureri musculare ușoare, cefalee.

Ce medicamente îți ușurează suferința

Tratamentul virozelor de sezon se face cu medicamente care ameliorează simptomele. Pentru scăderea febrei sunt indicate antitermicele, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. Specialiștii recomandă precauție în administrarea de aspirină la copiii mai mici de 16 ani, deoarece poate duce la instalarea sindromului Reye (o afecțiune caracterizată prin acumularea de grăsimi la nivelul ficatului și edem cerebral). Mai pot fi folosite, de asemenea, la recomandarea medicului de familie sau a farmacistului, dezinfectante nasofaringiene, medicamente contra tusei, algocalmin pentru durerile de cap sau musculare.

Remedii din natură, la îndemâna tuturor

Dacă te temi de injecții, homeopatia îți vine în întâmpinare cu un vaccin antigripal homeopatic. Acest vaccin constă, de fapt, în niște pastiluțe care

se administrează câteva zile pe lună. Vaccinul homeopatic, asemenea celui injectabil, se prepară anual din tulpinile virale specifice sezonului gripal respectiv. Iar dacă vrei să înlocuiești pilulele contra răcelii cu remedii blânde, cu mai puține efecte adverse, acestea sunt cele mai indicate tratamente:

* Ceaiurile de gențiană, pelin, ghințură, anghinare, păpădie scad febra. Infuziile se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă călduță. Se bea o cană cu ceai seara, înainte de culcare.

* Infuzia dintr-o lingură de maghiran uscat la o cană cu apă este recomandată pentru proprietățile sale diuretice, sudorifice și expectorante.

* Decoctul de măceșe grăbește vindecarea guturaiului, datorită conținutului mare de vitamina C. Decoctul se prepară dintr-o mână de fructe uscate, care se fierb în 500 ml de apă. Bea trei căni cu ceai pe zi.

* Pătlagina, levănțica, cimbrul, isopul sunt plante care calmează senzația de usturime din gât. Pregătește-ți câte un ceai din 50 mg de plantă la 250 ml apă și bea câte două căni zilnic.

* Uleiurile volatile de busuioc sau de eucalipt desfundă căile respiratorii. Pune câteva picături de ulei volatil în lampa de aromaterapie.

* Medicii homeopați recomandă oscilococcinum, un remediu pentru întărirea imunității și pentru atenuarea simptomelor de răceală.

Lasă un comentariu