EDUCAȚIE PRIN ARTĂ

Distribuie pe:

- Convorbire cu dl. Călin Fokt, purtător de cuvânt la Administrația Bazinală de Apă Mureș din Târgu-Mureș -

Cu prilejul vizitei la Administrația Bazinală de Apă Mureș, fiind însoțit de dl. Călin Fokt pentru a vizita foarte bine dotatele laboratoare de analize a apei, am remarcat expoziția de tablouri de pe holurile instituției, astfel că am adresat o primă întrebare:

- Cine sunt autorii acestor tablouri?

- Printre activitățile educative pe care le promovează Administrația Bazinală de Apă Mureș, prin formele multiple pe care le facem, în sensul de vizite la obiective de gospodărire a apelor, lecții deschise despre natură, participarea la orele de educație de mediu și altele, apoi munca voluntară, sau dacă doriți, cu ONG-uri, cu unitățile școlare, acele activități de igienizare, o formă inedită pe care noi am gândit-o cu cinci ani în urmă a fost un parteneriat, în sensul bun al cuvântului, cu Liceul Vocațional de Artă din Târgu-Mureș. Asta înseamnă că Administrația Bazinală de Apă Mureș asigură materialele necesare: pânze, vopsele, rame, iar elevii acestei unități școlare, în fiecare an, de Ziua Mondială a Apei, care este în 22 martie, vernisează o expoziție cu lucrările realizate, aici, la noi, la Administrația Bazinală de Apă Mureș. Lucrările sunt inspirate din natură, în concordanță cu programa școlară, cu aria curriculară de care dânșii au nevoie. De asemenea, sunt recompensați pentru munca lor tot cu materiale necesare procesului instructiv-educativ, iar ei donează, dacă vreți, aceste lucrări într-o expoziție permanentă care se găsește la Administrația Bazinală de Apă Mureș. Oricine vizitează sediul nostru, ori vine în interes de serviciu, poate observa în holurile și în birourile noastre expuse aceste picturi ale elevilor, care au un singur subiect: să păstrăm apele curate.

- Care este povestea racului sau a racilor găsiți în Mureș?

- Nu este o poveste, este o realitate. După cum știți, cu câțiva zeci de ani în urmă, în râul Mureș existau raci. Racul este un crustaceu care ne dă și măsura a cât este de curată apa. El este un “sanitar” în esență, dar nu trăiește decât în apa curată, unde-și găsește condiții prielnice de viață. În anul 2007, un artist fotograf din Târgu-Mureș, Plájas István, a fotografiat raci în râul Mureș. Într-o expoziție intitulată “Foto natura” din acea vreme, am expus această poză, am și premiat-o, dar din punct de vedere științific și profesional, noi n-am putut demonstra prin laboratorul nostru decât în anul 2008 existența racilor în râul Mureș. Asta înseamnă, dacă doriți, în esență, participarea și a actului de cultură la ceea ce înseamnă o educație, în sensul de a păstra apele curate.

Lasă un comentariu