DOMNIA ȘI... PROSTIA

Distribuie pe:

“A fi domn e o-ntâmplare Să fii om e lucru mare!” (proverb)

Răspândirea efectelor dăunătoare ale unei democrații autohtone, caricaturale, cu consecințe tranchilizante asupra unui discernământ labil a generat perpetuarea cultului pentru nonvalori, o concepție demagogică perfidă și contagioasă, practicată în toate domeniile componentei acțiunilor sociale, politico-ideologice, culturale, morale. Confirmarea și acceptarea mediocrității! Aprecieri “majore” netrucate sunt oferite de multiple dezbateri sterile ale unor televiziuni, în goană după audiență, sau din presa scrisă, prin intermediul unor “prezentatori” stricători de limbă, reguli gramaticale și lingvistice esențiale, care promovează adoptarea nelimitată a neologismelor sustrase din dicționare străine, neînțelese de utilizatori, favorizând producerea unui ghiveci universal, suprapus peste limba și literatura română.

De menționat, suprimarea iresponsabilă din limbajul curent, a pronumelor de politețe comune, prin înlocuirea abuzivă cu expresia “domnia-sa”, utilizată foarte frecvent în situații banale, un apelativ de distincție care precizează un etalon onorific de titlu suprem sau funcție de rang major, ceea ce nu se cuvine oricărui individ din societatea actuală ignorantă, mediocră sau semicultă.

În plan ideologic se remarcă o babilonie derutantă, în extensie, dominată de “inovații” și contradicții sistematice, demolatoare a oricărei inițiative sau acțiuni avangardiste. Predomină obstrucția și indiferența!

Dobândirea și recunoașterea unor abilități de merit este eclipsată de prezența agresivă, parazitară a fenomenului decăderii și dezintegrării moral-spirituale a speciei omului contemporan, ceea ce îl coboară pe individ la stadiul de retard preuman, lipsit de discernământ, care se manifestă printr-un comportament deviaționist-mintal, cultural, ideologic, politic, sexual, la nivelul instinctual al unor primate! “Ecce homo.”

N.B. Preluări din presa audio-vizuală și scrisă. “Domnia-sa a fost întâmpinat de familie și prieteni, la ieșirea pe poarta închisorii...”, sau, “Domnia-sa a fost arestat pentru crimă.” Corect? Negativ!

 

Lasă un comentariu