CU VOIE DE LA UE - ÎNCEPE CAMPANIA DE STRÂNGERE DE SEMNĂTURI PENTRU REGIUNILE NAȚIONALE!

Distribuie pe:

În cadrul tradiționalului maial secuiesc, organizat la 11 mai, în localitatea mureșeană Ghindari, Consiliul Național Secuiesc (CNS) va începe campania de strângere de semnături necesare inițiativei cetățenești europene privind regiunile naționale, au anunțat, miercuri, președintele CNS, Balázs Izsák, și István Csomortányi, președintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) informează MTI.

Demersul survine în urma sentinței favorabile pronunțate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene de la Luxembourg, care a anulat Decizia Comisiei Europene (CE) și a dat undă verde demersului privind regiunile naționale, cu condiția strângerii unui milion de voturi în susținerea acestei inițiative.

Balázs Izsák a precizat că inițiativa privind regiunile naționale nu se referă doar la etnicitate, ci și la teritoriu și că primele semnături se așteaptă să le primească din țările unde, în ultimii cincizeci de ani, s-au format mișcări etnoregionaliste, înțelegând prin aceasta zona în care cultura unui popor autohton definește regiunea, iar interesele regiunii și ale poporului coincid. “Ținutul Secuiesc este o astfel de zonă”, a spus președintele CNS.

La rândul său, István Csomortányi a anunțat că întreaga rețea de membri și simpatizanți ai PPMT va fi angrenată în campania de strângere de semnături și se va folosi de relațiile sale internaționale pentru a contribui la succesul inițiativei, cu atât mai mult cu cât - a precizat liderul PPMT - partidul său este membru al Uniunii Libere Europene (EFA), iar la ultima ședință, la inițiativa popularilor, a fost deja luată hotărârea ca familia politică să își sfătuiască organizațiile membre să susțină inițiativa cetățenească.

Csomortányi a mai spus că această inițiativă se referă nu doar la principii, ci și la atragerea de fonduri de coeziune, deci la bani. Pe de altă parte, el consideră că inițiativa privind regiunile naționale pune, din nou, pe ordinea de zi a Uniunii Europene, cauza minorităților naționale și permanentizează astfel presiunea pe guvernele care doresc să mușamalizeze problema minorităților, în situația în care, potrivit inițiatorilor, în politicile de coeziune ale UE, este necesar ca regiunile care se deosebesc, prin caracter național, etnic, cultural, religios și specific lingvistic, de celelalte din zonă, să beneficieze de o atenție deosebită.

 

Lasă un comentariu