LUMEA SE SCHIMBĂ! ROMÂNIA CE FACE? (XXII) MECANISMUL SCHIMBĂRILOR ECONOMICE ȘL SOCIALE

Distribuie pe:

Care vor fi consecințele în urma schimbării de poziție a administrației Trump? Iată părerea specialiștilor:

„Războiul comercial dintre SUA, China și UE va fi urmat de o nouă criză globală" , a declarat Mark Mobius, fost șef al Franklin Templeton Investments, administratorul Fondului Proprietatea.

Maek Mobius prognozează o scădere accentuată a indicilor bursieri în aceste piețe și o criză financiară globală.

„Nu e nicio îndoială că vom avea o criză financiară, mai devreme sau mai târziu, pentru că tocmai ieșim din perioada banilor ieftini", a spus Mobius. „Va fi o presiune uriașă asupra companiilor care au depins de finanțarea ieftină pentru a funcționa", a mai declarat domnia sa.

Potrivit acestuia, disputa dintre SUA și China se va înrăutăți, deoarece președintele Donald Trump este puțin probabil să sufere din cauza tarifelor pe care le-a impus, pentru că impactul lor inflaționist va fi compensat de creșterea salariilor din SUA, într-un moment în care șomajul este scăzut.

„Indicele piețelor emergente MSCI va scădea probabil cu 10% față de nivelurile actuale, până la sfârșitul anului", a preconizat Mobius.

„Viitorul schimburilor economice internaționale preocupă într-o mare măsură lumea mondială a afacerilor, după decizia de natură protecționistă a administrației americane, deoarece schimburile comerciale reprezintă baza economiei globale. Concret, taxarea suplimentară a unor produse importante se traduce în mod direct printr-o creștere a costurilor și respectiv a prețurilor de vânzare. Această suprataxare a determinat pe marele producător auto japonez, Toyota, să declare că studiază posibilitatea închiderii liniilor sale de montaj din SUA, deoarece oțelul importat din Japonia, fiind mai scump, nu va mai putea face față concurenței pe piața americană.

Estimările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că dacă ridicarea tarifelor vamale de către SUA va fi urmată de măsuri similare din partea Chinei și Uniunii Europene, atunci costul total al comerțului global va crește cu cca 10%, în timp ce volumul acestuia va scădea cu 6%, determinând pe ansamblu o scădere a ritmului creșterii economice mondiale cu 1,4%."

Blocarea circuitelor comerciale internaționale prin protecția vamală pe care Donald Trump o instituie la granițele americane schimbă radical direcția în care se spera că va evolua globalizarea. Liberalizarea cât mai reală și echitabilă a schimburilor pe piața globală ar fi putut reduce inegalitățile pe care atât de detaliat le-a analizat Thomas Piketty.

Ar fi fost, în mod cert, un progres al manierei în care umanitatea ar fi putut aborda cu mai multă forță provocările iminente ale unui secol, cu multe probleme pentru cei peste șapte miliarde de locuitori ai planetei.

(Va urma)

Lasă un comentariu